Coronavirus, 13 martie, live text: Numărul de cazuri se apropie de sută

24.00: Numărul îmbolnăvirilor de Covid-19 în România a ajuns, vineri, la 95. Printre aceștia, un senator PNL care a participat la o ședință de partid cu peste 100 de persoane, consecința fiind că toată conducerea liberalilor a intrat în izolare la domiciliu. Ultimele trei persoane venite recent din Italia, una din Franța și una din Dubai. Un copil de un an a avut drept contact o mătușă venită din Italia.

22.10: Două nouă cazuri de infectare cu coronavirus au fost confirmate, vineri seară. Este vorba de o femeie din Caraș-Severin și un bărbat din București.

Caz 87 Femeie, 32 ani din județul Caraș-Severin, venită din Italia în data de 10.03, aflată în carantină în Caransebeș, confirmată pozitiv în 13.03.
Caz 88 Bărbat, 45 ani din București, venit din Londra în 9.03, internat astăzi cu febră, frisoane la Spitalul Victor Babeș București, confirmat pozitiv


22.00: Opt cetățeni români vor fi repatriați din Italia cu un transport militar special. Aceștia au fost acolo la tratament sau ca turiști și nu aveau posibilitate nici să rămână acolo, nici să se întoarcă, deoarece zborurile au fost anulate.

21.40: Patru noi cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost anunțate vineri seara de autorități. Este vorba de doi bărbați și două femei din Timișoara și Lugoj, care au revenit din Italia și se află în carantină.

Caz 83 Barbat, 32 ani din Timișoara, venit din Italia in 12.03, aflat în carantină, confirmat în 13 martie
Caz 84 Femeie, 41 ani, din Timișoara, venită din Italia în 12.03, aflată în carantină, confirmată în 13 martie
Caz 85 Femeie, 33 ani, venită din Italia in 11.03, aflată în carantină la Lugoj, confirmată în 13 martie
Caz 86 Bărbat, 36 de ani, venit din Italia în 11.03, aflat în carantină în Lugoj, confirmat în 13 martie

20.30: Un nou caz de coronavirus a fost anunțat vineri seară. Este vorba de un tânăr de 20 de ani din Capitală. Bilanțul urcă la 82 de cazuri. Cele mai multe - 29 - sunt în București. Pacientul este un tânăr de 20 de ani, din București, venit din Marea Britanie în 12 martie. Vineri s-a internat la Institutul Matei Bals și confirmat pozitiv la COVID-19.

19.50: Un nou bilanț sumbru în Italia, unde în ultimele 24 de ore au murit 250 de oameni din cauza covid 19. De asemenea, au fost înregistrate peste 2.500 de noi îmbolnăviri. Este cumplit ce se întâmplă acolo, sunt biserici în care sunt zeci de sicrie într-o zi, locuri în spital nu sunt și 80% din pacienți sunt tratați pentru coronavirus.

În total, în Italia s-au înregistrat 1.266 de decese și 17.660 de îmbolnăviri.

18.30: Un nou caz de coronavirus a fost anunțat vineri. Este vorba de o tânără de 26 de ani din Capitală. Bilanțul urcă la 81 de cazuri. Cele mai multe - 28 - sunt în București. Cazul 80 a fost un bărbat de 26 ani, din Prahova, venit din Italia în 12 martie și aflat în carantină la Bușteni din aceeași dată, caz confirmat în 13 martie.

17.00: Alte 4 noi cazuri de coronavirus au fost anunțate vineri, astfel că bilanțul ajunge la 79. Pacienții sunt din Covasna și Brașov. Pacienții sunt un bărbat de 44 de ani din Brașov care s- a întors în 11 martie din Boston și a fost internat cu simptomatologie specifică în 12 martie, o femeie de 51 de ani tot din Brașov, venită din Italia și aflată în carantină. Ceilalți doi pacienți sunt din Covasna: o tânără de 16 ani contact cu persoană pozitivă și o femeie de 77 ani, contact cu o familie venită din Italia.

16.30: Președintele Brazilei, Jair Bolsonaro, a fost testat pozitiv în urma testului pentru coronavirus, scrie publicația O Dia. Publicația amintește că Bolsonaro a avut o apariție televizată în seara zilei de joi, 12 martie, după ce a făcut un live pe pagina de Facebook purtând o mască. ”Primul test pentru infecția cu coronavirus a fost pozitiv la președintele Republicii Jair Bolsonaro”, scrie O Dia. Jair Bolsonaro s-a întâlnit în urmă cu o săptămână cu președintele Statelor Unite, Donald Trump.

15:58 Managerul Spitalului Gerota și un pacient al medicului gastroenterolog al aceluiasi spital au fost diagnosticați cu COVID-19.


15.35: Alte trei noi cazuri de coronavirus au fost confirmate vineri, astfel că bilanțul îmbolnăvirilor ajunge la 73. Pacienții sunt 3 femei din Timișoara. Ultimii trei pacienți sunt: o femeie de 40 de ani aflată în carantină la Timișoara, o femeie de 50 de ani, în carantină tot la Timișoara și o femeie de 33 de ani din Timiș.

15.30: Ministrul de interne al Australiei, Peter Dutton, unul din membrii cei mai importanţi ai guvernului, a anunţat vineri că este internat în spital după ce a fost testat pozitiv cu noul coronavirus, transmite AFP.


15.00: Pentru a veni în sprijinul contribuabililor, în contextul riscului de răspândire a epidemiei cu COVID-19, se prorogă primul termen de plată a impozitului pe clădiri, a impozitului pe teren, respectiv a impozitului pe mijloacele de transport, aferente acestui an de la 31 martie 2020 la 30 iunie 2020, a anunțat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, pe Facebook.

14.10: Un alt parlamentar PNL ar fi contractat noul coronavirus. Este vorba de deputatul liberal Bogdan Huțucă, potrivit unor surse parlamentare.

14.00: Senatorul Vergil Chițac și soția lui au fost aduși fără izoletă la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, deși sunt confirmați cu coronavirus. Aceștia erau însoțiți de o a treia persoană, un apropiat al lui Vergil Chițac, care a coborât din aceeași ambulanță SMURD și care purta doar o mască de protecție.

13.50: Estonia a declarat stare de urgenţă în contextul în care coronavirusul continuă să se răspândească pe teritoriul său, relatează DPA.

13.20: PNL a anunţat, vineri, că toţi toţi jurnaliştii care au fost în ultimele zile la sediul PNL, la Parlament sau la Cotroceni vor fi testaţi pentru coronavirus, după ce senatorul liberal Vergil Chiţac a fost infectat.

12.45: Accesul jurnaliştilor în Palatul Victoria a fost restricţionat temporar pentru a preveni răspândirea coronavirusului, potrivit unei informări a Guvernului.


11.30: Premierul Ludovic Orban anunță că toți liderii PNL, inclusiv el, se autoizolează după ce senatorul Virgil Chițac a fost infectat cu coronavirus. Premierul Orban a anunțat asta într-o conferință de presă, alături de ministrul Sănătății. "Toți membrii PBN al PNL se vor izola la domiciliu. Toți senatorii PNL au obligația să se autoizoleze. Am cerut Ministerului Sănătății un mecanism rapid de anchetă epidemiologică în PNL", a spus Orban.

11.10: Un bărbat și o femeie din Mehedinți au fost depistați pozitiv la testul pentru coronavirus. Sunt cazurile cu nr. 69 și 70.

10.54: Încă patru cazuri au fost confirmate la Constanța, toți contacți cu o persoană infectată. Numărul total la nivel național ajunge la 68. „Încă 4 cazuri de îmbolnăvire la Constanța. Este vorba de 3 bărbați și o femeie, toți contacti cu persoana infectata”, anunță Grupul de comunicare strategică. Este vorba de un senator de Constanța și familia lui.

09.55: Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) va urma ''recomandările'' Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru a decide o eventuală amânare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, prevăzute la vară, a anunţat preşedintele instanţei olimpice, germanul Thomas Bach, citat de AFP. ''Vom urma recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii'', a răspuns preşedintele CIO, la canalul german ARD, unei întrebări legate de o eventuală amânare a JO, dacă OMS o va cere. Actuala pandemie de coronavirus pune deja ''serioase probleme în concursurile de calificare'', a adăugat Bach.

09.50: Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, spune că zeci de tone de medicamente şi materiale sanitare care ar fi urmat să fie scoase din ţară prin export paralel au fost oprite la graniţă, în urma unui ordin de ministru pe care l-a dat şi care a şi fost publicat în Monitorul Oficial.

09.25: Un italian care a tușit cu intenție spre un polițist a fost arestat pentru ultraj. În Italia sunt greve, muncitorii fiind supărați că trebuie să meargă în continuare la serviciu.

08.15: Coreea de Sud, care a fost cel mai mare focar al epidemiei de COVID-19 după China, a raportat vineri cel mai scăzut număr de noi cazuri de infecţii cu noul coronavirus din ultimele trei săptămâni, notează AFP. Pentru prima dată, numărul de pacienţi vindecaţi l-a depăşit joi pe cel al noilor contaminări, au anunţat vineri şi Centrele din Coreea pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (KCDC). În total, joi au fost înregistrate 110 noi cazuri, cea ce ridică la 7.979 totalul persoanelor contaminate în Coreea de Sud. În aceeaşi zi, numărul pacienţilor complet vindecaţi şi externaţi din spital s-a ridicat la 177, potrivit sursei.

08.14: China a raportat vineri numai opt noi cazuri de contaminare cu coronavirus, cea mai scăzută cifră de la începutul publicării de statistici asupra epidemiei la mijlocul lunii ianuarie, relatează AFP. Dintre aceste cazuri suplimentare, cinci au fost înregistrate în oraşul Wuhan, epicentrul bolii COVID-19, unde virusul a apărut la sfârşitul lui 2019.

07.45: Cinci cazuri noi au fost confirmate în București, patru având legătură cu fostul polițist care a infectat mai multe persoane. La această oră, numărul total de cazuri confirmate este de 64.

07.40: Soția lui Justin Trudeau are coronavirus, a informat cabinetul prim-ministrului canadian, notează CNN. Premierul Justin Trudeau nu prezintă însă simptome de niciun fel, însă va rămâne și el în izolare timp de 14 zile. Încă nu va fi testat, neavând simtome, și își va continua activitatea.

07.10: Un medic dintr-un spital italian avertizează ţările care nu iau în serios pandemia şi oamenii care cred că totul va trece de la sine că răul abia acum urmează. „Asta am făcut noi, în Italia. Economia şi-a continuat drumul, am arătat cu degetul spre China şi am îndemnat turiştii să continue să călătorească. Iar cei mai mulţi dintre noi ne-am spus nouă înşine şi reciproc: nu este atât de rău. Suntem tineri, suntem în formă, vom fi bine chiar dacă ne îmbolnăvim. Două luni mai târziu, ne înecăm”, a explicat medicul, citat de Newsweek.

Medicul susţine că, în Europa, încă nu a fost atins vârful epidemiei: „Probabil la începutul lunii aprilie, pentru Italia, la jumătatea lunii aprilie, pentru Germania şi Elveţia și cam tot atunci, pentru Marea Britanie. În SUA, epidemia abia a început”, a declarat specialistul.

Vizualizări: 2,504

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: