Moduri simple de a pregăti răsadurile pentru germinare

Atunci când vrei să pregăteşti în gospodărie la însămânţarea de răsaduri propri trebuie să cunoşti metodologia de plantare. Există şi o serie de mici trucuri pe care le folosesc fermierii pentru a grăbi germinarea şi pe care ar trebui să le aplici.

Odată cu apropierea primăverii gospodarii încep să pregătească seminţele pentru germinat. Pentru cele care încolţesc mai greu, fermierii au mici secrete să le grăbească puţin răsărirea şi creşterea.

Pentru legumele care răsar mai greu sau mai târziu trebuie ca seminţele să fie puse în apă cu o zi înainte de a fi plantate în alveolele pregătite cu pământ special pregătit de plantare.

O situaţie specială este la seminţele de ardei care se ştie că răsar destul de greu. În general, la ardei este nevoie de o lună pentru ca seminţele să germineze, dar dacă se vor pune seminţele în apă caldă cu o zi înainte de a fi semănate se pote înjumătăţi această perioadă. Un alt procedeu aplicat cu succes de gospodari este şi dezinfectarea seminţelor cu ceai de muşeţel fierbinte înainte de a le pune în apă. Seminţele nu se pun direct în apa călduţă cu se aşază pe un şervet de bucătărie cu care se învelesc iar după ce au stat o zi în apă se pot semăna. Nu trebuie decât să amestecaţi cu puţin nisip seminţele şi să le aşezaţi în alveolele speciale sau în răsadniţele din solarii şi apoi acoperiţi cu un strat subţire de pământ.

Aveţi apoi grijă să udaţi permanent răsadurile dar cu puţină apă şi cu o stropitoare mică pentru a nu deranja semnţele în perioada de germinare.

După ce răsar, firele de legume trebuie udate mai rar şi să li se asigure şi substanşe specifice pentru creşterea normală. Aveţi grijă ca temperatura să fie optimă la plantarea acestor răsaduri dacă aveţi de gând să le plantaţi în aer liber, pentru că sunt destul de fragile şi nu rezistă la îngheţ.

Vizualizări: 781

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: