Craiova 2 va avea grup pe gaze. “Nu pot lăsa uzina Ford fără abur tehnologic”

Termocentrala Craiova 2 va fi prima care va avea grup pe gaze, susține Nicolae Ivăniși, candidatul Partidului Ecologist Român Gorj la Camera Deputaților. “Nu vă întrebați de ce tocmai pe asta vor să o externalizeze până în 2023? Este singura care are studiu de fezabilitate făcut, pe banii CE Oltenia”, a spus Ivăniși la Sabotorii TV.

Planul Complexului Energetic Oltenia este să externalizeze termocentrala Craiova 2, invocând faptul că societatea care asigură termoficarea Craiovei nu plătește agentul termic. “Așa spun și de grupurile de la Chișcani - Brăila, că nu sunt profitabile, dar ei nu le-au pornit nicio secundă în șapte ani. Normal că dacă nu te ocupi să meargă treaba, nu e profitabilă și o dai degeaba. Nu te întrebi de ce alții vor să le ia, pentru ei nu sunt neprofitabile?”, a mai spus Ivăniși.

Candidatul PER Gorj este sigur că grupul pe gaze de la Craiova 2 va fi aprobat, pentru că Uzina Ford nu poate funcționa fără aburul tehnologic de aici. “Nu te pui cu investitorul american, neamț, autriac, olandez sau ce o mai fi el”, a spus Nicolae Ivăniși.

De altfel, viitorul grup de gaze de la Craiova 2 va fi alimentat de la depozitul subteran de la Ghercești, Romgaz anunțând acum un an și jumătate că va crește de patru ori capacitatea acestuia. 180 de milioane de euro este valoarea estimată a conversiei pe gaze a grupului de la termocentrala din Craiova.

Complexul Energetic Oltenia a explicat în sinteza planului de restructurare de ce este necesară exernalizarea grupurilor de la Craiova: “Externalizarea S.E. Craiova II către autoritățile locale ar contribui semnificativ la asigurarea continuității alimentării adecvate a consumatorilor din municipiu și către societatea Ford SA. CEO ia în considerare aplicarea unei astfel de măsuri și dorește demararea acțiunilor necesare impreuna cu Consiliul Local si Primaria Craiova pentru identificarea celei mai bune opțiuni. Pentru ca entitatea divizată să poate funcționa în condiții normale, CEO ar urma să asigure la data divizării capitalul circulant necesar pentru operațiunile noii entități, iar valoarea certificatelor CO2 pentru anul 2020 și până la data efectivă a divizării ar fi inclusă în ajutorul de restructurare pregătit de CEO. Ulterior divizării, S.E. Craiova II ar putea fi integrată prin crearea unei noi societăți cu acționari actuali ai CEO și Consiliul Local al municipiului Craiova”. (A.A.)

Vizualizări: 2,532

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: