Căldărușe confirmă că vor rămâne doar 4.400 de salariați la CE Oltenia

Președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, Gabriel Căldărușe, a confirmat luni că până în 2030 vor rămâne doar 4.400 de salariați la Complexul Energetic Oltenia. Dezvăluirea a fost făcută sâmbătă de Nicolae Ivăniși, candidatul Partidului Ecologist Român la Camera Deputaților, care a publicat două pagini din planul de restructurare de mii de pagini.

Căldărușe a spus la Radio Infinit că până în 2025 vor pleca 4.700 de salariați și tot cam atâția în următorii cinci ani. CE Oltenia are în prezent peste 12 mii de salariați. "Conform planului de restructurare, numai până în 2025 se vor încadra la condițiile de pensionare aproximativ 4.700 de salariați, urmând ca un număr similar să se încadreze până în anul 2030 la condițiile de pensionare", a spus Căldărușe.

Până acum se vorbise public doar de cei 4.700 de salariați care vor pleca până în 2025. Ei se vor pensiona dacă sunt menținute condițiile de pensionare din prezent și în noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare anul viitor, dacă nu, circa 1.400 de salariați din cei 4.700 vor fi concediați colectiv, cu plăți compensatorii.

Nicolae Ivăniși a dezvăluit și care sunt cele trei scenarii luate în calcul de compania energetică, cel de lichidare imediată, cel mediu care se referă la închiderea ei până în 2025, iar cel optimist este cel cu rămânerea a 4.400 de salariați în anul 2030, față de peste 12.000 câți mai are acum. Ivăniși spune, însă, despre scenariul 3 că este o poveste frumoasă în care nu crede. 

În schimb, liderul SMEO, Gabriel Căldărușe, spune că este obligatoriu să se reușească aplicarea scenariului optimist, altfel va fi o tragedie.

Planul de restructurare este acum la Comisia Europeană, care a cerut clarificări cu privire la sursele de finanțare pentru viitoarele investiții. Asta deoarece compania din Gorj și-a propus să facă investiții de 3,3 miliarde de euro, cu o cofinanțare de 1,5 miliarde de euro din surse proprii.

Mai multe voci s-au arătat sceptice în spațiul public că vor fi găsiți acești bani, câtă vreme CE Oltenia abia mai produce 8 TWh pe an, față de 14 TWh acum doi ani. (A.A.)

Galerie foto


Vizualizări: 4,334

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: