Stațiunea Horticolă din Târgu Jiu ar putea fi salvată de UCB

Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Horticolă Târgu Jiu ar urma să fie preluată de către Universitatea ”Constantin Brâncuși”, așa cum anumite stațiuni de cercetare în domeniul agricol sunt destinate către universități, conform unei legi. Conducerea universității spune că au fost nenumărate încercări către Guvernul României pentru a găsi o soluție de scutire a datoriilor imense cu care se confruntă stațiunea.

Rectorul Universității ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, Sorin Purec, spune că în acest moment stațiunea nu poate fi preluată, tocmai pentru că datoriile sunt mari, iar acest lucru ar bloca universitatea. ”Mingea este în terenul guvernului”, a mai spus acesta.

”În fiecare an vine câte un mesaj din partea Ministerului Educației sau din partea Stațiunii, tocmai pentru a vedea ce facem cu ea. Universitatea nu a preluat-o pentru că s-a pus problema ca stațiunea să fie preluată cu active și pasive, dar pasivele sunt mai mari pe fiecare an. Stațiunea mai decide doar 10% din active, a pierdut terenuri, baza materială este învechită, iar orice încercare pe care am făcut-o să găsească o soluție a fost în zadar. Sunt trei categorii de datorii. Prima este legată de salariați, de terți, dar și stat. Pentru ca statul să ierte, trebuie făcut un memorandum. Mingea este în terenul Guvernului României. Noi nu pute să o preluăm, pentru că datoriile depășesc cu mult bugetul pe care îl are UCB. A prelua Stațiunea înseamnă că punem capac la tot”, a spus Sorin Purec, rectorul UCB Târgu Jiu.

Conducerea universității spune că își dorește preluarea acestei Stațiuni Horticole, dar fără acele datorii pe care le are: ”Ne dorim să o preluăm pentru că putem face anumite specializări unde ar nevoie, am avea bază materială pentru asta. În plus, universitatea ar avea lichidități pentru a rezolva problemele curente ale stațiunii, dar să o preluăm fără datorii. Din câte știu, stațiunea consumă lună de lună aproximativ 500 de milioane de lei vechi. La momentul acesta, stațiunea ar bloca și conturile stațiunii și ale universității. Putem să o luăm, dar fără aceste datorii mari”, a mai spus Purec.

Vizualizări: 1,005

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: