Ivăniși dezvăluie cum a aflat cele trei scenarii de “lichidare” a mineritului din Gorj

Candidatul Partidului Ecologist Român Gorj la Camera Deputaților, Nicolae Ivăniși, a dezvăluit marți seara, la Sabotorii TV, cum a aflat cele trei scenarii posibile legate de viitorul Complexului Energetic Oltenia. Trei scenarii care toate erau mai rele decât ce se spusese public până acum trei zile.

Primul și cel mai negru scenariu ar presupune lichidarea companiei, dacă planul de restructurare trimis Comisiei Europene nu va fi aprobat. Planul a fost trimis în august, acum suntem în noiembrie și cei de la Comisia Europeană încă mai cer clarificări. Dacă planul nu va fi aprobat până la finalul acestui an, falimentul nu va putea fi evitat, fapt recunoscut și de managerul companiei, acum două săptămâni la o dezbatere, când a fost interpelat pe această temă tot de Ivăniși.

Al doilea scenariu ar fi aprobarea unui plan de restructurare fără investiții, adică o închidere treptată până în 2025. “Eu cred că pe acest al doilea scenariu se va merge, dar nu îl exclud nici pe primul, să ne trezim la două luni după alegeri în faliment”, a spus candidatul PER Gorj, Nicolae Ivăniși.

Al treilea scenariu, despre care Ivăniși crede că este "o poveste frumoasă", este cel în care compania ar investi până în 2025 suma de 3,3 miliarde de euro în construirea de centrale pe gaz, parcuri fotovoltaice și modernizarea grupurilor care rămân pe cărbune. Ar trebui să asigure din surse proprii 1,5 miliarde de euro pentru aceste investiții și tocmai aici Comisia Europeană cere clarificări, compania trebuind să demonstreze că va avea acești bani. În ultimii ani, CE Oltenia abia asigură pentru investiții 100-120 de milioane de euro pe an, aici intrând și exproprierile, și reparațiile utilajelor miniere sau modernizarea care se face la Grupul 5 Rovinari. Cum ar reuși să crească de trei ori această sumă, în condițiile în care producția de energie aproape că s-a redus la jumătate față de acum trei ani, rămâne de văzut.

Chiar dacă se va merge pe acest al treilea scenariu, gorjenii trebuie să știe că planul autorităților este ca în 2030 să rămână doar 4.400 de salariați, din cei peste 12.000 câți sunt acum la CE Oltenia. Până la dezvăluirea lui Ivăniși, se știa doar de cele 4.700 de pensionări planificate până în 2025.

Dezvăluirile lui Ivăniși au provocat marți o reacție a președintelui PNL Gorj, Dan Vîlceanu, care, fără a-l acuza direct, a spus la Radio Infinit că, prin lansarea de informații privind o eventuală închidere a Complexului Energetic Oltenia, se încearcă introducerea panicii în rândul salariaților companiei, înaintea alegerilor parlamentare. “Eu nu am o polemică cu Nicolae Ivăniși sau cu orice alt cetățean din județul Gorj. Eu văd că în această perioadă există un PSD care a făcut toate lucrurile de care v-am spus până acum, adică disponibilizări, personal în curs de plasare, scăderi de venituri pentru oamenii care lucrează la Complexul Energetic Oltenia și pe de altă parte există un guvern PNL de un an care deja a dat 251 de milioane de euro, mai dă 241 de milioane de euro și asta doar pentru plata certificatelor de CO2, alocă bani pentru investiții și, atenție mare, tot din banii de la guvern s-au plătit și salariile la Complexul Energetic Oltenia. Intruducerea unor subiecte panicarde în legătură cu ce se va întâmpla peste 10-15 ani de acum încolo sunt doar subiecte de campanie”, a spus Vîlceanu la postul de radio.

Ivăniși a reacționat tot marți, dezvăluind că scenariile pe care le-a prezentat au fost luate din sinteza planului de restructurare, publicată acum trei zile pe site-ul Complexului Energetic Oltenia. "Au apărut o grămadă de agitați, care nu înțelegeau cine îmi dă mie documente din CEO. Erau pe site", a comentat Ivăniși.

Acesta susține că, ceea ce se întâmplă în prezent cu privire la CE Oltenia, este un atentat la siguranța națională. “Sunt trei scenarii pe care le-au făcut chiar dumnealor cu privire la Complexul Energetic Oltenia. Am pus titlul acestei emisiuni Atentat la siguranța națională și o să îl folosesc toată campania. Să vedeți ce vă pregătesc vouă românii ăștia ai noștri care ne conduc, cu un sistem bolnav și servil”, a spus Ivăniși la postul lui de televiziune online. “Primul scenariu este falimentul, nu mi-l doresc, îmi doresc să rămânem independenți energetic, eu vreau să vă arăt doar lucrurile pe care ei nu au curajul să vi le spună”, a mai spus Nicolae Ivăniși. Al doilea scenariu ar fi ca societatea să mai fie ținută pe perfuzii până în 2025, timp în care să investească în anumite obiective pe care să le ia alții de-a gata.

Candidatul PER Gorj la Camera Deputaților le cere încă o dată minerilor și energeticienilor să iasă din letargie și să pună presiune pe liderii sindicali și pe politicieni, pentru ca interesele acestei companii să fie apărate.

Vizualizări: 3,054

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: