Creierul uman pierde tot mai mult din volum

Creierul uman a pierdut în decurs de trei milenii nu mai puțin de 10 la sută din dimensiunile sale. Oamenii de știință au tot încercat să afle de ce s-a micșorat volumul creierului uman iar cercetătorii americani au găsit o explicație pentru acest lucru comparând oamenii cu furnicile.

În urmă cu 20.000-30.000 de ani Homo sapiens avea printre cele mai mari creiere cunoscute pe pământ, însă în urmă cu aproximativ 3.000 de ani, în timpul actualei ere geologice, dimensiunea creierului uman a început să se diminueze. Mai exact, de la un volum de 1.500 de centimetri cubi, volumul s-a diminuat până la aproximativ 1.350 centimetri cubi. Cu alte cuvinte, oamenii au pierdut aproximativ 10 la sută din volum, o pierdere echivalentă cu o minge de tenis. Cu toată tehnologia de care omenirea dispune, cercetătorii nu au putut veni cu un răspuns clar pentru această situație, până acum.

O echipă de biologi, antropologi și specialiști în neuroștiințe de la universitățile Dartmouth și Boston din Statele Unite ale Americii a venit recent cu o explicație, iar rezultatul cercetărilor au fost publicate pe platforma științifică Frontiers in Ecology and Evolution. Aceștia au comparat oamenii cu furnicile. Mai exact, ei spun că diminuarea volumului creierului nostru a fost cauzată de utilizarea inteligenței colective în societățile umane. Micșorarea creierului ar putea fi legată de schimbul de cunoștințe și de luarea deciziilor la nivel de grup.

Veștile bune sunt  acelea că scăderea creierului în volum nu înseamnă că oamenii sunt mai puțin inteligenți. Potrivit unui studiu științific internațional conexiunea adecvată a materiei albe și a materiei cenușii este mult mai importantă decât masa cerebrală în sine.

Vizualizări: 949

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: