Creşteri salariale pentru minerii din SNLO

Sindicatele ştiu deja cu ce propuneri se vor aşeza la masa negocierilor pentru contractul colectiv de muncă din 2012. Potrivit sindicatelor din USMO, negocierile vor începe pe 1 decembrie atunci când se presupune că Ministerul Economiei va aproba bugetul de venituri şi cheltuieli al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO). O primă doleanţă a minerilor ar fi o creştere salarială raportată la rata inflaţiei şi a productivităţii.

Reprezentanţii Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia (USMO) spun că pentru moment începerea negocierilor contractului de muncă nu are o bază solidă întrucât Ministerul Economiei nu a avizat bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei de cărbune.

SNLO a pierdut un client

În maxim două săptămâni, sindicaliştii se vor aşeza la masa negocierilor. ”Deocamdată nu avem buget, el este proiectat dar trebuie aprobat de Ministerul Economiei. În două săptămâni credem noi că va fi aprobat şi putem începe discuţiile”, a declarat Gheorghe Etăgan, secretarul general al USMO. Etăgan a mai spus că SNLO a pierdut un client. „Veniturile societăţii stau în cererea de cărbune şi ştim cu toţii că sunt câţiva beneficiari care au trecut pe gaze cum este CET Braşov, care a trecut pe gaz din vară şi deci l-am pierdut“, a explicat acesta.

Mineri mai puţini, salarii mai mari

Asta nu îi descurajează însă pe sindicalişti şi spun că o primă doleanţă pe care o vor expune la masa tratativelor va fi o creştere salarială de câteva procente. ”Ne-am propus să cerem o creştere de salarii în funcţie de creşterea ratei inflaţiei şi a productivităţii. Nu mă pot exprima în procente încă. În plus, muncind în 2012 la acelaşi nivel de producţie dar cu 500 de oameni în minus este normal să rezulte o creştere salarială numai în condiţiile în care cererea de cărbune va fi şi anul viitor măcar egală cu cea de anul acesta”, a adăugat Gheorghe Etăgan. Contractele colective de muncă vor fi negociate tot cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia deşi aceasta se află într-un proces de fuziune cu cele trei complexuri energetice Turceni, Rovinari şi Craiova în vederea realizării Complexului Energetic Oltenia. După fuziune, contractele colective de muncă vor fi preluate fără alte modificări de noua companie înfiinţată. 

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: