Creşterile de salarii lasă primăriile fără bani

Majorările salariale din administraţia publică locală dau peste cap bugetele primăriilor, în special cele de la comune. Cei mai mulţi primari spun că au rămas descoperiţi pentru ultima lună şi sunt convinşi că vor fi nevoiţi să apeleze la rectificări bugetare, adică să ia din unele domenii de activitate şi să pună la salarii. Deocamdată, primarii îşi fac griji că n-au bani să acopere cheltuielile generate de proiectele pe PNDL.

La Primăria Bumbeşti Piţic, de exemplu, salariile au crescut în medie cu 500-600 lei, însă au fost şi creşteri salariale de 1.000 de lei, spune primarul localităţii, Michy Nioaţă. Acesta spune că a avut noroc că a prevăzut o mică creştere salarială în buget, la începutul anului, însă problema nu este rezolvată în totalitate. „Nu am fost nevoiţi să apelăm la alte bugete pentru a face faţă cu salariile, dar ar putea fi problemă spre sfârşitul anului. Într-adevăr sunt probleme pe ultima lună, dar nu cred că o să fiu într-o situaţie în care nu pot da salariile”, a spus primarul Michy Nioaţă, de la Bumbeşti Piţic. Altceva îl îngrijorează pe primar, şi anume banii pe care trebuie să-i dea primăria pentru proiectele pe PNDL. „Am patru proiecte aprobate şi mă gândesc la banii pentru studii, că studiile se plătesc din bugetul local şi n-am aceşti bani, că n-am ştiut că se aprobă. Eu de la rectificare aia aştept. Mi-ar trebui cam 120.000 lei ca să fac studiile la proiecte. Până pe 30 octombrie trebuie să le depun, acum lucrez la ele şi sper ca într-o săptămână să le termin să mă apuc de avize”, a declarat Michy Nioaţă, primarul din Bumbeşti Jiu.

Efort financiar

Şi la Arcani au crescut cheltuielile cu salariile angajaţilor. Cam cu 65.000 lei anual, spune primarul Aristică Coiculescu. „La noi, care n-am dat niciun alt spor, că n-am avut posibilitate, a crescut cu 20% la salariaţi şi 30% la primar şi viceprimar. Până acum n-am luat dintr-o parte ca să pun la salarii, dar există şi posibilitatea ca spre sfârşitul anului să mai luăm dintr-o parte să ducem spre salarii”, a declarat Aristică Coiculescu, primarul din Arcani.

Premierul Mihai Tudose a declarat că legea prevedea că primarii puteau să îşi mărească salariile în limita bugetară, iar „dacă au sărit de limita bugetară, e problema lor”.

Vizualizări: 2,287

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: