Creţan: Am să rămân la sindicat până închid ochii

Liderul sindical Constantin Creţan este decis să facă muncă sindicală până la adânci bătrâneţe. Creţan a explicat că s-a încercat de către administraţie înlăturarea sindicaliştilor care nu sunt titulari în comisia de negociere şi că această solicitare nu a fost avizată. Sindicalistul a explicat că în orice moment ar putea să revină în câmpul muncii la CE Oltenia şi că la un moment dat s-a gândit să renunţe la calitatea de lider sindical, dar că acum este mai motivat ca niciodată să rămână sindicalist.

Reporter: Conducerea CE Oltenia a cerut ca numai titularii din partea sindicatelor să mai vină la şedinţele de negocieri. S-a încercat înlăturarea dvs. din această comisie?
Constantin Creţan: S-a discutat chestiunea aceasta, nu a fost aprobată, deci vin şi supleanţii. La negocierea Contractului Colectiv de Muncă au pus să participe şi locţiitorii, având în vedere că sunt lideri care sunt mai tineri, bine informaţi. Şi, de asemeni, multe sindicate care nu au intrat în comisie şi au un număr mare de membri. Nu cred că s-a dorit înlăturarea mea de la negocieri.

Rep.: Au fost, totuşi, lideri sindicali care au agreat propunerea administraţiei...
C.C.: Astea sunt chestiuni mai vechi ale afaceriştilor din FNME, care au dosare penale şi îi deranjează pentru faptul că ei sunt incompatibili prin comisii pe acolo. Sunt lideri sindicali care sunt plătiţi de administraţie şi au funcţii de răspundere în administraţie. Vă dau un exemplu la întâmplare: Golea. Jurist, reprezintă complexul, lider de sindicat în comisie. Până la nivel de şef de schimb nu ar trebuie să fie lider de sindicat care să reprezinte sindicaliştii. Îi deranjează prezenţa lui Creţan, este firesc.

Rep.: V-aţi gândit vreodată să renunţaţi la activitatea de sindicalist?
C.C.: Despre Crețan nu puteau ei să spună că este incompatibil pentru că a suferit o condamnare, în condiţiile în care eu nu am drepturile îngrădite, sunt liderul unor organizaţii sindicale, sunt angajatul sindicatului și, mai mult decât atât, am dreptul să mă întorc în Complexul Energetic Oltenia în orice moment. Eu am dreptul la o jumătate de normă muncă și pot să mă întorc oricând în complex. Am dreptul să renunț mâine la acea pensie care o am pe caz boală și pot să revin la muncă. Am optat să rămân la sindicat pentru a nu fi plătit de administrație, să nu am obligații față de domnul Ciobotărică sau de alți directori. Am să rămân la sindicat până închid ochii, ca să le demonstrez la băieții ăștia sindicaliști afaceriști că încă mai au cu mine de lucru. Ințial voiam să mă retrag, să fac loc tinerilor, dar nu pot să mă retrag în condițiile în care liderii de sindicat și-au bătut joc de oameni, au făcut afaceri și au averi colosale.

Vizualizări: 666

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: