Crețan cere deconspirarea colonelului Rușeț

A fost suficient ca Robert Turcescu să iasă la rampă și să își toarne cenușă în cap pentru gradul de locotenent colonel pe care îl avea ca ofițer acoperit în Armata Română pentru ca, la Gorj cel puțin, mulți să își aducă aminte de lista din 2012 pe care acesta figura împreună cu Ion Rușeț. Liderul sindical era senator PDL la acea vreme, iar un fost coleg de-al său de mineriade crede că acesta ar trebui să dea și el cărțile pe față și să își facă public gradul și ordinele pe care le-a avut de executat pentru a anihila mișcarea sindicală din Complexul Energetic Oltenia.

Duminică seara, Robert Turcescu a lăsat mută o țară întreagă venind pe post și confirmând în direct că a fost ofițer sub acoperire, lucru despre care s-a mai vorbit în ultimii doi ani, mai ales după ce numele său a apărut pe o listă a coloneilor avansați la secret de Armata Română. De lista respectivă și-au adus aminte și liderii sindicali din CE Oltenia care nu sunt în relații atât de „cordiale” cu administrația companiei precum Ion Rușeț.

Constantin Crețan nu a ezitat ieri să îi ceară din nou explicații lui Rușeț, mai ales că amândoi au fost implicați în mineriadele din 1999, iar dintre ei doi doar unul a făcut pușcărie, în timp ce celălalt s-a bucurat de toate plăcerile vieții. „Eu cred că un colonel ca Rușeț nu are ce căuta în fruntea sindicatelor. Ar trebui să își vadă de serviciile sale secrete. Spun asta pentru că mi se pare destul de interesant că eu am ajuns la închisoare, iar el nu, deși amândoi am participat la aceleași evenimente. A fost în aceleași locuri cu mine, din Valea Jiului până la Costești și Cozia, dar pe el l-au salvat serviciile secrete. Acum îmi e tot mai clar lucrul acesta. A fost salvat pentru că e ofițer, altă explicație nu există. Aveam câteodată dubii și la Viorel Temelescu, că și el a fost cu noi și nu a pățit nimic după mineriade, dar acum văd că l-au pengelit de nu trebuie să mai zic eu nimic despre el. Pe Rușeț ar trebui să-l mustre conștiința și să se retragă. Să-i ia exemplul lui Turcescu, pentru că tot a fost cu el pe lista coloneilor”, spune Crețan.

„Colonel fără școală”

Ion Rușeț a plecat ieri la Sovata, nu să facă armata, ci pentru a participa la o întrunire a sindicatelor, nerăspunzând la telefon pentru a oferi vreun punct de vedere pe această temă. Crețan nu a fost însă singurul sindicalist care a sărit la gâtul său pentru a-i cere socoteală pentru modul în care a reușit să pună mișcarea sindicală din CEO la dispoziția administrației. Dumitru Pârvulescu, de la Federația Națională Mine Energie, la care Rușeț a fost prim-vicepreședinte până anul trecut, fiind mâna dreaptă a fostului președinte Marin Condescu, crede și că el că prezența sindicalistului pe lista coloneilor, lângă Turcescu, nu e deloc întâmplătoare. „El a fost lângă Cozma și nu a pățit nimic, iar Crețan, care a fost mult mai puțin implicat decât el, a făcut pușcărie. Lucrurile astea ridică niște semne de întrebare. Probabil a primit ordine ca să facă ce a făcut și atunci, și acum cu mișcarea sindicală. Interesant cred că este însă altceva, că el nu cred că a făcut armata pentru că s-a căsătorit destul de timpuriu pentru a scăpa de ea. N-a făcut nici școala de ofițeri în rezervă, știu că a făcut fosta Academie Ștefan Gheorghiu a fostului PCR și cred că atunci a fost racolat. El e un ofițer fără școală, deși între timp a mai făcut o facultate, ceva”, spune Pârvulescu.

Vizualizări: 163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: