Creţan: Şobolanii părăsesc corabia pentru a se salva

Liderul de sindicat Constantin Creţan a cerut convocarea comisiei de negociere a actului adiţional la CCM. Acesta a confirmat faptul că a trimis ieri adresa la CE Oltenia. Printre altele, el cere majorarea salariilor cu 15%. Cât despre apariţia noului sindicat condus de Ion Ruşeţ, reacţia lui Creţan a fost una surprinzătoare. El a spus că noul sindicat este „frecţie la picior de lemn“ şi că “acum şobolanii părăsesc corabia”.

Reporter: Aţi trimis o solicitare la CE Oltenia pentru începerea negocierilor pentru actul adiţional la contractul colectiv de muncă?

Constantin Creţan: Joi am trimis oficial Complexului, el trebuie să ne răspundă oficial şi să ne invite la negocieri pentru faptul că, complexul, cât ar ajuta anumiţi indivizi înregimentaţi administraţiei, nu pot să evite negocierile cu federaţiile reprezentative. Eu îmi doresc să fie toate federaţiile reprezentative la negociere acum, pe 2014.

Rep.: Care sunt revendicările d-voastră?

C.C.: Am cerut oficial să ni se pună la dispoziţie bugetul pe 2014. Cerem chiar şi o mărire de salariu de 15 %. Vom vedea cât există posibilităţi. Noi, sindicatele, suntem cei care trebuie să cerem până la urmă şi să îndreptăm anumite articole care ne-au creat probleme de-a lungul anului trecut şi să rectificăm ceea ce este greşit în contractul colectiv de muncă. La pachetul de performanţă să nu mai fie condiţionate acele drepturi ale minerilor, fac referire aici la cota de cărbune, cota de energie şi altele. Trebuie să discutăm pe un buget de venituri şi cheltuieli şi pe producţia din acest an.

Rep.: În altă ordine de idei, cum vedeţi înfiinţarea noului sindicat condus de Ion Ruşeţ?

C.C.: După părerea mea, este o frecţie la un picior de lemn, nu se va rezolva nimic pentru că, în momentul de faţă, în Complexul Energetic Oltenia sunt peste 11.000 de nemembri de sindicat, iar diferenţa până la 18.600 sunt membri de sindicat în patru federaţii reprezentative. Noi avem o mare problemă pentru că lipsa de credibilitate a mişcării sindicale ne-a adus în situaţia în care au devenit foarte mulţi nemembri de sindicat. Nu dau nicio şansă acestui sindicat, atâta timp cât vorbim de oameni compromişi gen Marciuc, care a vehiculat fel de fel de afaceri pe societăţile sindicatelor, implicat în diferite scandaluri şi lipsa de credibilitate este cunoscută. Vorbim de domnul Roşca Nelu, care şi dumnealui a beneficiat de aceleaşi drepturi pe care le-a adus Marin Condescu, facilităţi pentru ei toţi, acum şobolanii părăsesc corabia pentru a se salva, dar responsabili pentru colţul de umbră în care se află mişcarea sindicală sunt toţi, nu numai Condescu.

Rep.: Membrii sindicatului pe care îl reprezentaţi cu cine ar merge mai departe, cu domnul Condescu sau cu domnul Ruşeţ?

C.C.: Eu nu pot să merg cu nimeni, reprezint o federaţie reprezentativă, dar mă îngrijorează faptul că până la urmă vorbim de o organizaţie, Federaţia Mine Energie care are o istorie, nu trebuie să vorbim de oameni, trebuie să vorbim de organizaţie. Trebuie puse în ordine lucrurile şi oameni credibili pe posturile respective.

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: