Cristian Lădaru: Să nu ne aşteptăm că s-a schimbat directoratul şi va curge lapte şi miere

Cristian Lădaru, lider sindical, este sceptic în ceea ce priveşte viitoarele hotărâri care se vor lua în cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO). Acesta spune într-un interviu la Radio Infinit că problemele „identificate” acum sunt aceleaşi de ani de zile, astfel trebuie adoptate măsuri drastice.

 

  

Reporter: Care este situaţia directoratului din cadrul Complexului Energetic Oltenia?

Cristian Lădaru: Cu puţin timp în spate s-a modificat structura directoratului şi directorii existenţi în directorat au primit un preaviz de 20 de zile, iar probabil directoratul s-a completat cu cele 3 persoane.

După cum aţi văzut şi dumneavoastră pe reţelele de socializare, au început vizitele inopinate în cariere, să identifice, de fapt, problemele care se ştiau cu ani în urmă. Deci problemele astea sunt cu anii în urmă şi nu vorbim de redresarea situaţiei că rezolvăm problema în 2-3 luni de zile, când problemele persistă de ani întregi şi nu a luat nimeni nicio măsură.

Toţi cei care s-au perindat prin directorate şi-au desfăşurat activitatea şi în funcţie de influenţa politică şi în funcţie de situaţia de la momentul respectiv.  Acum să nu ne aşteptăm că vezi Doamne s-a schimbat directoratul şi va curge lapte şi miere.

De asta eu aş recomanda să o lăsăm mai uşor cu postările pe reţelele de socializare şi să facem ceva. Dacă nu, ne vom afla în aceeaşi situaţie şi la anul şi poate şi peste ani de zile.

Reporter: Cum vi s-au părut vizitele pe care le-a făcut Cosmin Trufelea în câteva cariere din Complexul Energetic Oltenia, după ce a fost numit în directorat?

Cristian Lădaru: În primul rând, ca să te duci în grădina altuia, prima dată trebuie să te uiţi în grădina ta, să vezi daca e ok. Ştiţi şi dumneavoastră, nu trebuie să vă spun eu, toate situaţiile din toate carierele din CEO se vor agrava.

Reporter: Cum consideraţi că s-ar putea rezolva problemele de la Complexul Energetic Oltenia?

Cristian Lădaru: Poate să vină orice director, de orice departament, sa fie numit în directoratul Complexul Oltenia, dacă nu se investesc sume de bani pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă, nu ajungem la niciun rezultat. Ca sa se poată îmbunătăți condițiile de muncă, trebuie să faci drumuri de acces în cariera.

În primul rand, trebuie sa faci investiții și investițiile astea nu se fac de azi pe mâine, exact cum am avut o discuție și cu ministrul, ca să se rezolve problema. Problema asta persista de foarte mult timp și nu s-a luat o măsură. Toți s-au perindat pe la conducerea companiei și n-au luat nicio măsură, decât în funcție de indicații politice.

Drumurile de acces în cariera necesită investiții, iar investițiile alea necesita sume uriașe de bani care nu s-au făcut la timpul necesar, dar trebuie respectaţi niște timpi de lucru pentru normalizarea condițiilor, iar eu sunt sceptic și acum că se va face ceva în continuare.

Reporter: Când au de gând să rezolve problema cu transportul, cat au de gând să mai lase să se deplaseze oamenii prin namoale?

Cristian Lădaru: Acuma facem noi comisii și, după cum știți și dumneavoastră, a venit Inspecția Muncii și a identificat fel și fel de probleme în carierele miniere. Problemele astea sunt de foarte mult timp. Mașinile în cauza sunt mașini vechi, exact cum ați auzit și dumneavoastră, sunt mașini de peste 40 de ani, iar eu nu cred că este o soluție sa aducem alte mijloace de transport care nu îndeplinesc aceleași criterii, adică la recomandările Inspecției Muncii.

Reporter: În cât timp vom avea un răspuns asupra aspectelor tragice petrecute în ultima perioadă?

Cristian Lădaru: Ideal am zis să aşteptăm 30 de zile să vedem dacă se rezolvă problema. Dacă nu, asta e situaţia, acolo ne aflăm şi trebuie să luăm o decizie, să stabilim ce facem în continuare. Nu suntem puşi în capul trebii, că ajungem membru de directorat, indiferent prin ce mijloace am ajuns acolo, şi promitem marea cu sarea şi noi nu facem nimic. Pentru că aşa s-a făcut în anii anteriori. Să răspundă cei de la contractele de achiziţii, care au făcut contracte pentru care sunt responsabili şi trebuie verificate să vadă dacă au fost respectate nişte norme şi nişte reguli.

Reporter: Dacă după 30 de zile nu se va rezolva nimic, dumneavoastră aveţi de gând să faceţi ceva?

Cristian Lădaru: Nu pot să vă spun acum ce vor face sindicatele, sindicatele aşteaptă soluţiile promise, inclusiv de cei de la directorat, inclusiv de la ministru şi atunci vom identifica, la momentul oportun, ce e de făcut. Totuşi, eu aş vrea ca şi oamenii să-şi schimbe puţin atitudinea, să nu mai accepte orice, să alergăm haotic după cărbune şi să punem în pericol sănătatea şi viaţa salariaţilor. De condiţiile de muncă din carieră, Departamentul de Protecţie a Muncii este direct responsabil.

Vizualizări: 1,525

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: