Cruce prinsă a șasea oară din Gilort de același câștigător

Un tânăr de 28 de ani din satul Bălcești, comuna Bengești Ciocadia, reușește să stârnească deja invidia consătenilor săi, după ce ieri, de Bobotează, a prins pentru a șasea oară în ultimii opt ani crucea aruncată de preot în apele Gilortului. Misiunea lui a fost cu atât mai grea cu cât, din cauza gerului, apa era plină de sloiuri de gheață, câștigătorul spunând că are o sănătate de fier și că în fiecare an în care aduce crucea la mal reușește să treacă mai ușor peste greutățile vieții.

Pe o temperatură de minus 8 grade Celsius, Marian Ciungu a venit ieri la Gilort și s-a lăsat doar în pantaloni scurți fără să aibă vreun stres generat de frig. Militar de profesie, tânărul a părut convins încă de la început că tot el va fi și anul acesta cel care va aduce crucea la mal, ieri alți trei tineri încumetându-se să respecte tradiția și să intre în apa rece. „Nu le dau nicio șansă. Sper să am norocul din anii trecuți și să prind tot eu crucea. Va fi mai greu acum pentru că apa e mult mai rece, ieri chiar am venit să sparg gheața pentru a fi mai ușor azi, acum o să vedem”, spunea tânărul înainte ca preotul satului să termine slujba și să arunce crucea în apă.

Câștigător clar

După slujba ținută în biserica satului, localnicii, peste o sută la număr, au venit pe malul Gilortului, un alt mal decât cel de anul trecut pentru că, în vară, râul a provocat pagube și aici, după ce și-a mărit de câteva ori debitul, vechiul mal fiind acum la vreo 20 de metri distanță. Sub privirile curioase ale consătenilor săi, Marian Ciungu nu a avut vreo dificultate în a ajunge primul la crucea aruncată în apă, el reușind și de această dată să fie cel mai agil și să fie primul. „E așa cum am spus. Tot eu am fost primul. E nevoie de ceva atenție, atâta tot. Oricum mă bucur pentru reușita mea pentru că sper să fie un an și mai bun, atât pentru mine, cât și pentru familie și prieteni”, a spus Marian.

De pe mal, localnicii au privit cu încredere la Marian și s-au bucurat pentru reușita lui, oamenii fiind convinși că pentru o bună bucată de timp de acum încolo el va fi câștigător al competiției care se declanșează între el și restul tinerilor din sat. „Eu nu știu de ce se mai aruncă ceilalți pentru că se știe deja câștigătorul. Mai e și apa asta cu gheață, dar măcar nu e singurul și asta tot e bine”, a spus unul dintre săteni. Cuvinte de laudă despre câștigător a avut și preotul care a oficiat slujba și care spune că l-a binecuvântat pe Marian, lucru care se pare că i-a ajutat acestuia și în acest an. „El este un voinic al satului nostru și l-am binecuvântat, iar așa cum spune tradiția el va fi sănătos și ferit de orice problemă și în acest an”, a menționat părintele Dumitru Niță.

Marian a primit felicitări și de la primarul comunei, Victor Geogia, care s-a bucurat pentru reușita lui, dar și pentru că există tineri dornici să ducă mai departe tradiția. „Cred că suntem singura localitate din Gorj unde se mai păstrează obiceiul acesta al aruncatului crucii în apa unui râu. Toți merită felicitări pentru că duc tradiția mai departe, iar Marian, desigur, merită felicitări și mai multe pentru că a câștigat și anul acesta. Cred că experiența îl ajută pentru că după atâția ani el probabil știe cel mai bine cum să ajungă primul la cruce”, a menționat edilul.

Împliniri

După șase ani în care a reușit să fie primul la crucea aruncată în apa Gilortului, Marian Ciungu poate să facă un bilanț și să spună dacă se adeverește sau nu faptul că prinderea crucii îi poartă noroc în anul respectiv. Cu o sănătate de invidiat, acesta a reușit anul trecut să își renoveze casa, dar și să își găsească o iubită cu care ar putea petrece tot restul vieții. „Am avut noroc, da, e adevărat, și mai ales sănătate. Anul trecut am reușit să vopsesc casa, să o renovez, am băgat niște bani în ea, m-au ajutat și părinții, dar a fost totul bine. Am fost sănătos, nu am avut certuri și asta a contat cel mai mult și de aceea anunț de pe acum că și anul viitor voi încerca să prind crucea”, a spus Marian Ciungu, el așteptând cu interes viitoarea Bobotează pentru a vedea câți curajoși mai sunt prin sat dispuși să îl provoace.

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: