Cruzime fără margini la circul venit în Târgu Jiu. Animalele, ținute în soare și înfometate!

Imagini de groază, la Târgu Jiu, în plină zi. Zeci de animale aduse cu circul, în oraș, sunt ținute în caniculă, înfometate și în spații extrem de mici. Iubitorii de animale trag un semnal de alarmă și cer să se renunțe la spectacole. Asta în condițiile în care circul cu animale a fost interzis din această lună, însă legea nu a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

În loc de bucurie, circul venit în oraș sperie copiii. Animalele sunt ținute în spații improprii și în căldură. Sute de târgujieni s-au declarat îngroziți de modul în care stau animalele circului.

Pe site-urile de socializare, a fost deja realizată o pagină dedicată acestei cruzimi: „Spune NU circului cu animale în Târgu Jiu”. „Distracţia TA înseamnă suferinţa lor! Alege compasiunea şi umanitatea! Informează-te! Solicităm Circului Nemeth să renunţe la animalele din spectacolele sale şi respectiv, să găsească noi metode umane, civilizate şi europene de a desfăşura aceste numere, prin care să se excludă animalele şi suferinţa la care sunt supuse acestea! În circuri, animalele exploatate pentru reprezentaţii sunt private de libertate, luate din mediul natural după o scurtă perioadă de la naştere, despărţite de familiile lor, nevoite să trăiască în cuşti minuscule şi să parcurgă drumuri lungi şi stresante, pentru ca în final să fie forţate să realizeze mişcări şi acte nefireşti pentru divertisment, toate acestea în urma unui dresaj chinuitor! Printre metodele de dresaj comune, care sunt revoltătoare, crude şi inumane, se numără inducerea fricii de la o vârstă fragedă, închiderea în cuşti metalice de dimensiuni foarte mici şi nelipsitele bătăi care să îi stimuleze să realizeze trucurile. Spune şi tu NU circului cu animale, alege compasiunea şi libertatea în detrimentul cruzimii, opresiunii şi suferinţei”, este mesajul iubitorilor de animale.

DSV, în control

După ce au văzut fotografiile în spațiul public și la insistențele reprezentanților unor asociații care se ocupă de protejarea drepturilor animalelor, inspectorii sanitar veterinari au mers în control. „Am trimis în teren o echipă care va verifica dacă cele apărute în media se confirmă. Aștept să iau legătura cu colegii trimiși în teren și în cursul zilei de mâine (n.r. vineri) vom anunța rezultatul controlului”, a declarat Nicolae Călescu, directorul Direcției Sanitare Veterinare Gorj.

„E o cruzime fără margini!”

Sute de sesizări au ajuns și la asociațiile care luptă pentru bunăstarea animalelor. Președintele Pro Animals, Carmena Șerbănoiu, a rămas fără cuvinte când a văzut în ce stare au ajuns animalele ajunse cu circul în oraș. Leii și elefantul stau în spații extreme de mici și nu au loc de mișcare, iar mâncarea nu este suficientă. „Este un act de cruzime fără margini. După cum știți, legea a fost schimbată. Animalele care sunt folosite în spectacole și expoziții nu mai pot fi folosite începând cu 13 iunie. Problema este că s-a schimbat legislația, dar legea nu a fost promulgată de președinte. Acest animale sunt ținute în niște condiții total inadecvate. Este vorba despre bunăstarea animalelor. Ele nu au condiții corespunzătoare, nu au mâncare suficientă, sunt foarte slabe, au o deviere de comportament pentru că sunt ținute în captivitate. Leii sunt ținuți într-un container de metal, elefantul nu are spațiu suficient de mișcare”, a explicat Carmena Șerbănoiu, președintele Asociației Pro Animals.

„Autoritățile locale puteau să intervină”

Iubitorii de animale așteaptă luarea unei decizii cât mai rapide din partea autorităților. „Din experiența altor organizații, în alte orașe, în general, sunt animale furate, care nu au acte de identitate sau microcipuri, care nu întrunesc condițiile de sănătate să fie folosite în circuri. Eu am anunțat Direcția Sanitară Veterinară. Autoritățile locale puteau să intervină. Mă refer la Primăria Târgu Jiu care a dat autorizație de funcționare circului. Am primit extrem de multe plângeri, sesizări de la persoane, nu știu dacă s-a luat vreo măsură. Domnul director de la DSV mi-a promis că va trimite o echipă. L-am sunat de ieri. Am înțeles că patronul acestui circ a fost la DSV cu toate actele, însă a mințit spunând că a adus animalele abia ieri. Animalele sunt acolo de duminică. Le-am văzut”, a mai declarat Carmena Șerbănoiu.

Circul va fi prezent în oraş până duminică. Costul unui bilet este de 30 de lei de persoană.

Vizualizări: 9,642

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: