Cu ce se tratează pomii fructiferi toamna

Atunci când pomii fructiferi nu mai au fructe și se pregătesc de perioada de repaus vegetativ ei au nevoie de tratamente speciale. Acestea includ combaterea bacteriilor, ciupercilor ce pot provoca boli grave, dar și a insectelor care iernează în scoarța lor.

Cu toate că nu se pot observa acești dăunători, ei există totuși, iar tratamentele trebuie efectuate ca să țină pomii sănătoși. Păduchele din San Jose și acarienii trebuie eliminați înainte să vină iarna, ca să te asiguri că pomii fructiferi nu vor avea probleme atunci când vine primăvara.

Fie că este vorba despre măr, cais, cireș sau vișin, pomii fructiferi pot să fie afectați de dăunătorii aceștia. Înainte de a realiza tratamentul pomilor fructiferi, trebuie mai întâi să știi perioada în care se pot face aceste tratamente. Ele se aplică de fapt în perioada de repaus vegetativ, adică când pomii fructiferi nu mai au nicio frunză.

De asemenea, trebuie să știi că și factorii meteorologici sunt destul de importanți în acest proces și trebuie ținut cont de ei, astfel că tratamentele nu se aplică atunci când temperaturile scad sub 0 grade C, când este vânt sau când sunt șanse de ploaie sau de ninsoare.

De menționat este că primul tratament pe care trebuie să îl faci acestor pomi fructiferi este zeama bordeleza. Este o soluție ce conține 80% sulfat de cupru neutralizat și 20% cupru metalic. Experții recomandă amestecul a 100 grame de zeamă bordeleză cu 10 litri de apă. Tratamentul cu zeamă bordeleza se aplică în lunile octombrie-noiembrie, după ce toate frunzele din pom au căzut.  

La al doilea tratament al pomilor fructiferi se folosește însă și ulei horticol, dar și un adjuvant precum uleiul vegetal. Atenție însă, stropirea cu ulei horticol se face după o săptămână de la aplicarea tratamentului cu zeamă bordeleză. La prepararea acestei soluții se folosesc 3 grame de ulei horticol și 50 mililitri de ulei vegetal, alături de 10 litri de apă.

Vizualizări: 1,487

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: