Își aduc aminte cu nostalgie de patria culturilor de viță de vie

Odinioară raiul viticultorilor, acum cel al mărăcinilor. Vestită pentru culturile de viţă de vie, o localitate din judeţul Gorj se putea lăuda cu cel mai bun vin din ţară, fiind premiat în urmă cu un secol la Paris, iar acum oamenii au rămas doar cu amintirile.

Dealurile din comuna gorjeană Bălăneşti, ocupate cândva de viţă de vie, acum au devenit năpădite de mărăcini. Sute de  hectare erau muncite în urmă cu zeci de ani, iar în prezent puţini sunt cei care se mai ocupă de această activitate. Tinerii au plecat peste hotare și bătrânii abia mai reuşesc să ţină tradiţia vie.

”Pe zonele unde demult erau peste 300 de hectare de vie, acum sunt mărăcini. Este un pământ foarte bun pentru cultura de viţă de vie. Strugurii sunt buni pentru masă şi pentru vin. Sunt de mare calitate”, a spus Vasile Cochină, viticultor.

Nea Vasile, aşa cum îl cunosc toţi vecinii, a lucrat toată viaţa în viticultură şi acum îşi aduce aminte cu nostalgie şi cu lacrimi în ochi de vremurile demult apuse. ”Acesta este sentimentul meu. Îmi vine să plâng, om în vârstă ce sunt. Eu am trecut prin multe. Îmi vine să plâng. Asta e şi meseria mea, vocaţia mea, pot să-i spun în toate felurile. De la 12 ani stau în vie”, a mai afirmat Cochină.

Bălăneşti era localitatea care asigura cantitatea de vin pentru întreg judeţul Gorj, mai spune viticultorul gorjean. ”Este păcat! Bălăneştiul, înainte de Revoluţie, asigura cantitatea de vin pentru tot Gorjul. Se mai găsea şi din alte părţi, dar comerţul socialist nu prea permitea lucrurile astea”, a mai declarat Vasile Cochină.

Alţii au renunţat la a mai cultiva viţa de vie, tocmai pentru că anii bătrâneții își spun cuvântul. ”Toată cultură asta a fost în ultimii ani în regimului nostru socialist, iar acum totul s-a transformat în crâng. Nu a mai avut cine să aibă grijă de terenurile acestea. Noi nu mai putem, suntem bătrâni”, a spus o localnică.

Didina Taşcău este un alt viticultor din Bălăneşti. Gorjeanca povesteşte cu tristeţe în ochi de vremurile bune. ”Era vinul foarte bun. Vinul de Bălăneşti se căuta peste tot. Veneau oamenii de prin Petroşani, vindeam prin târguri. Era foarte frumos. Noi de aici trăiam, nu aveam locuri de muncă. Se trăia din banii de pe vinul vândut. Amintiri frumoase. Acum nu mai este aşa. Am ajuns la sapă de lemn”, a declarat Didina Taşcău, viticultor.

Autorităţile locale spun că principalul motiv este demografică scăzută. ”Primul Rărzboi Mondial şi cel de-al doilea duc la o demografie în scădere. De aceste lucruri negative au avut parte și alte localități din țară, nu doar aici”, a spus Valentin Chepeneag, reprezentant al Primăriei Bălăneşti.

Cu toate acestea, viticultorii speră ca producţia din acest an să fie una bună şi totodată trăiesc cu speranţa că tradiţia vinului din Bălăneşti nu va lua sfârşit.  

Vizualizări: 2,648

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: