Rețeta tradițională și ingredientul secret pentru cel mai bun must

Strugurii s-au copt iar multe dintre gospodine și-au făcut deja planuri cu privire la prepararea uneia dintre cele mai așteptate băuturi din acest sezon. Este vorba despre deliciosul must,  băutură specifică sezonului toamnei care este sănătoasă, delicioasă și foarte ușor de preparat. 


Există și câteva secrete pentru ca mustul să iasă ca la bunici. Pentru început, trebuie să ne asigurăm că strugurii din care vom prepara mustul sunt copți bine, proaspăt culeși și sănătoși. În ceea ce privește soiul de struguri, acest aspect nu este chiar important, pentru că poți face must din aproape orice soi. Dacă avem o cantitate mare de struguri, trebuie să îi punem într-un coș de nuiele. Apoi, îi vom spăla bine cu apă curată și rece. După ce am scurs strugurii, vom alege boabele, având grijă să îndepărtăm toate codițele. Zdrobitul se poate face cu zdrobitorul, însă puteți zdrobi strugurii și cu mâna dacă nu dispuneți de un astfel de dispozitiv. Apoi, presăm boabele foarte bine, pentru a scoate din ele toată zeama. În caz că nu avem o presă specială, putem face acest lucru cu mâna, așezând boabele în câteva straturi de tifon.

Dacă vrei să faci must ca la bunica acasă, trebuie să știi că zeama stoarsă trebuie fiartă cu zahăr într-un vas emailat. Timp de 60 de minute, vom mesteca în oală, înlăturând spuma care apare deasupra.

După o oră de fiert, lăsăm mustul să se răcească, iar apoi îl vom turna în sticle sterilizate. Trebuie să ne asigurăm că aceste se închid etanș, în caz contrar, mustul va intra în contact cu aerul și va începe să fermenteze.

După ce am umplut toate sticlele, le vom depozita în locuri răcoroase, unde nu poate pătrunde lumina soarelui.

Poți face must și fără să fierbi zeama strugurilor. În acest caz, strugurii zdrobiți și zeama rezultată se vor ține câteva ore într-un vas. Cu toate acestea, timpul este diferit, în funcție de soiul de struguri. După ce s-au scurs cele câteva ore, strecurăm bine mustul și îl turnăm în sticle sterilizate. 

De asemenea, dacă vreți să încetiniți fermentarea, puteți ține mustul în frigider. Totodată, pentru conservare, unele gospodine mai adaugă o aspirină la 1 litru de must.

Vizualizări: 1,565

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: