Cum a depistat un medic din Gorj două cazuri de coronavirus. Doi pozitivi din doi suspecți!

Sunt momente dificile pentru medici. Aflați în prima linie, expuși permanent riscului de contaminare indiferent de secția ori locul unde lucrează, medicii ajung să se confrunte cu situații greu de imaginat. Un doctor din Târgu Jiu a mărturisit cum a reușit să depisteze două persoane pozitive pentru coronavirus după ce le-a făcut testele rapide, deși acestea s-au prezentat la un laborator privat din municipiu.

Medicul Mihaela Pungan de la Tudormed a povestit pe pagina sa de Facebook cum a identificat un pacient cu coronavirus. Era programat pentru un RMN la laboratorul unde medicul lucrează, dar i-a făcut și testul rapid pentru Covid 19 ca să se asigure că nu reprezintă un pericol. Testat, bărbatul a ieșit pozitiv pentru coronavirus.

Acesta i-a spus medicului că s-a întors acum o lună din Belgia și că îl durea capul. După ce a fost anunțat că a ieșit pozitiv pentru Covid 19, bărbatul i-ar fi spus medicului că nu vrea să meargă la spital pentru o probă nou și internare. „A venit că-l durea capul, că e agitat, fără mască. El a înțeles că trebuie să o poarte după 15 mai. Am avut o suspiciune și i-am facut test rapid de anticorpi (le luasem pentru noi în laborator, mi-am făcut și eu și am fost negativă, înainte să-l consult pe el) și a fost pozitiv IGM și IGG și teoretic e contagios. Are  domiciliul în Dolj (Filiași). L-am sunat să-i spun rezultatul. Cică are ordin judecătoresc să nu părăsească județul Gorj (nu știu pricina), foarte recalcitrant, agresiv, că nu vrea să meargă să recolteze pentru PCR. Am sunat la poliție, am sunat la DSP. Nu există cadru legal, proceduri în situația asta. Trebuie să-l conving eu să meargă să solicite testarea, dacă e simptomatic. Ce se poate face în astfel de situații? De ce i-am facut testul? Să am idee pe cine consult, cu ce mă duc acasă, daca sunt un potential vector pentru alții. A venit sa-mi "ceară" bilet la RMN cerebral, fără programare, vexat că a așteptat. Vă dați seama că i-am anunțat și pe cei de la RMN, ca să-l reprogrameze”, a scris medicul Mihaela Pungan.

În aceeași zi, a mai depistat o altă pacientă cu coronavirus. Tot la testul rapid. „În aceeași zi, o pacientă de 66 de ani cu DZ insulinonecesitant, HTA, tuse (veche, din spusele fiicei), din Motru (focar recent declarat intracomunitar) IGM pozitiv, adică de vreo 10 zile aproximativ, o fi nu o fi contagioasă. 5 consultați (2 suspectati si testati, 2 pozitivi) la cabinet, restul teleconsultatii. Desigur că și eu, dacă aș fi in locul statului, aș face la fel doar PCR, că doar nu o să plătesc de 2 ori (e logic si economic), pe de altă parte uitați-vă că în România 1 din 9 oameni infectati face parte din personalul medical si trageti o concluzie! Dacă nu mai ai Titanic, te ajută și o barcă de salvare, măcar să-ți faci o idee”, a încheiat medicul.

Vizualizări: 13,862

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: