Cum alegi cele mai bune utilaje de manipulare a mărfii

În domeniul logisticii, unde activitatea principală este aceea de a muta și manevra, încărca și descărca, utilajele de manipulare a mărfii sunt esențiale. Scopul acestora este acela de manipula orice tip de marfă, crescând astfel eficacitatea angajaților. Însă, cum alegi cele mai bune utilaje pentru a răspunde unei game largi de activități? Descoperă câteva criterii de care să ții cont în selectarea echipamentelor potrivite.

Ține cont de nevoile operaționale ale companiei și manipulare

Utilajele pentru manipularea mărfii se împart în mai multe categorii, fiind create pentru diverse operațiuni logistice. Așadar, în primul rând ar trebui să ții cont de mărfurile pe care intenționezi să le manipulezi. Ia în considere greutatea și dimensiunea acestora, distanța pe care trebuie transportate, dar și frecvența cu care va fi utilizat utilajul. Pentru transportarea mărfurilor cu o greutate de până la 1500 kg, un stivuitor manual ar putea fi potrivit. Poate fi utilizat pentru ridicarea mărfurilor la anumite înălțimi, fiind manipulat de un operator uman. Gama variată de stivuitoare îți permite să alegi modelele potrivite pentru operațiuni mici și medii. Avantajul acestora este că nu necesită combustibil și sunt ușor de utilizat.

Pentru transportul mărfurilor cu o greutate de peste 1500 kg, și nu numai, poți alege un transpalet manual standard, cu ridicare înaltă sau cu gardă joasă. Desigur, în funcție de nevoi, poți opta pentru un model cu furci cu o lungime de 1500 sau 2000 mm. Acestea sunt acționate de forța fizică a operatorului și pot fi utilizate pentru mutarea mărfurilor pe distanțe scurte în depozite. 

Ia în considerare tipul de marfă și mediul de lucru

Marfa ce urmează a fi transportată, încărcată sau descărcată necesită anumite tipuri de utilaje. Spre exemplu, transpaleții sunt potriviți pentru marfa depozitată pe paleți. În schimb, stivuitoarele pot fi de ajutor pentru marfa paletizată ce necesită depozitare pe rafturi înalte. Mediul de lucru dictează adesea alegerea utilajelor. Fiindcă fiecare depozit are particularitățile sale, utilajele ar trebui să aibă dimensiuni potrivite pentru a permite manipularea mărfii în condiții de siguranță. Pentru un depozit cu spații înguste și culoare strâmte, stivuitoarele cu furci mai scurte sau cele pentru butoaie, reușesc să se integreze perfect. De asemenea, dacă activitatea logistică are loc în spații umede, transpaleții și stivuitoarele manuale, realizate din materiale rezistente la factorii externi, asigură manevrabilitatea cu succes a paleților și altor colete. 

Fie că alegi stivuitoare sau transpaleți manuali, este important să te orientezi către modele care reușesc să eficientizeze producția și să mențină operatorii în siguranță. Acordă atenție detaliilor tehnice și cerințelor de manipulare și orientează-te spre utilaje de calitate. Indiferent de mărimea depozitului, alegerea trebuie să fie una în concordanță cu nevoile mediului de lucru. 

Vizualizări: 508

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: