Cum combate prefectul tăierea ilegală a pădurilor: Nu reacționez la o pastilă aruncată

Au trecut nouă luni de când activiștii de la Greenpeace au filmat transporturile de lemn tăiat din pădurile de la Peștișani și au constatat un prejudiciu de 25.000 de euro în două zile. Poliția a anunțat o anchetă, la fel organele silvice. Nu s-a întâmplat nimic. Au trecut câteva săptămâni de când jurnalistul Narcis Daju a postat pe Facebook fotografii de pe Valea Sohodolului, unde se taie copaci într-o veselie. Prefectul de Gorj, Ciprian Florescu, a fost întrebat la TV Sud ce face pentru a stopa tăierea ilegală a pădurilor. Răspunsul este greu de comentat. „Nu reacționez la o pastilă aruncată”, a spus Florescu.

Ciprian Florescu a fost invitatul Gabrielei Gîngioveanu la TV Sud, unul din subiectele abordate fiind cel legat de tăierea ilegală a pădurilor din Gorj. Primul răspuns al prefectului a fost: „Știu că se taie pădurile, știm toți că se taie pădurile. Întrebarea este cum se taie pădurile. Pentru că noi nu putem interveni decât acolo unde se taie ilegal”.

Jurnalista i-a explicat că nimeni nu dă autorizație „să se taie pădurile la ras”, deci se vede din satelit că este vorba despre defrișări ilegale. „Trebuie să studiem niște documente, să vedem despre ce este vorba”, a reacționat prefectul de catifea.

Realizatorul emisiunii a insistat şi a întrebat cine va fi vinovat când muntele va fi gol: cei care au tăiat sau și cei care nu au luat măsuri. „Îi voi trage la răspundere pe cei care se fac vinovați de exploatarea acestei zone. Ce vreți să vă spun acum? Cei care au cărat cu camioanele”, a spus Florescu, precizând că „eu când voi da drumul la această acțiune, voi avea niște rezultate”.

Întrebat de ce nu dă acum drumul la acțiune, Florescu a răspuns: „Nu reacționez la o pastilă aruncată. Am pretenția că încă mai sunt cu capul pe umeri”.

Și totuși, a insistat jurnalista, „sunteți prefect, aveți informații de la SRI”. „Inclusiv acelea îmi vor fi de mare folos”, a spus prefectul, confirmând indirect că este informat cu privire la jaf. Într-un final, ca să liniștească apele, prefectul a dat asigurări că își va face treaba pentru care este plătit. „Voi face o astfel de acțiune, nu una, ci mai multe, vom identifica zonele unde se taie ilegal pădurile. Voi da ordin să se facă anchete și să se stabilească vinovații”, a conchis Ciprian Florescu.

Vizualizări: 1,886

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: