Cum evităm să ne curentăm între noi sau de tot felul de obiecte

Probabil vi s-a întâmplat atunci când vă atingeți de anumite suprafețe (metal, lemn, hârtie) sau de persoane, să vă curentaţi ușor. Fenomenul este cunoscut în fizică şi se întâmplă atunci când te îmbraci cu haine sintetice sau când te afli într-un mediu umed. 

Energia statică se manifestă printr-o scânteie și simți o senzație de curentare. Este neplăcută pe moment, deoarece un mic șoc este resimțit de corp, implicit de voi. Este vorba de un fenomen cunoscut în fizică, se numeşte încărcare electrostatică. Prin frecarea unor elemente metalice, în general acel obiect se încarcă electrostatic energetic, iar în momentul în care intră în contact două corpuri încărcate identic are loc o descărcare electrică.

Dacă este derajant acest lucru atunci poţi apela la câteva trucuri pentru a evita să se mai întâmple şi pentru a îndepărta energia statică.

Evită materialele sintetice pentru că textilele sintetice sunt principalele lucruri care produc energie statică, pentru că absorb mai puțină apă. Le poți înlocui cu bumbacul sau inul, materiale mult mai confortabile, plăcute la atingere, care permit pielii să respire.

Există anumite trucuri prin care hainele nu se mai electrizează, cum se întâmplă în cazul puloverelor de lână, eșarfelor sau fustelor. Prinde de haine ceva de metal, cum ar fi o broșă, un ac sau o agrafă. Mai poți folosi și fixativ, are același efect ca în cazul părului. Dacă te îmbraci în fustă, dă-ți cu o cremă hidratantă înainte. Sau poţi să îţi umezești mâinile și apoi să atingi fusta.

Pentru suprafețele din plastic sau lemn, poți folosi produse de curățare antistatice. Există o gamă variată de produse, cum ar fi un pămătuf antistatic, șervețele sau spray-uri. Frecarea este un alt factor care produce energie statică. Frecarea picioarelor pe covor o să-ți amintească asta. Dacă ai covoare din fibre sintetice, curăță-le cu un spray antistatic. Poţi adăuga în apa pe care o folosești pentru a le peria, puțin balsam de rufe.

Metalul în contact cu un alt metal poate prelua șocul în caz de energie statică. Astfel, în loc să întinzi mâna spre clanță, întâi bagă cheia în uşă. Atingerea unui obiect din metal este valabilă și în cazurile în care urmează să folosești aparatura electrică precum telefonul, calculatorul, sau alte obiecte electronice.

Vizualizări: 1,376

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: