Cum explică ADIA creșterea tarifelor la apă-canal: Prețul era foarte mic

Aparegio va majora tarifele la apă și canalizare de anul viitor. Cu aproape 30% va crește prețul apei, din 2021. Directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară, Cristian Toader Pasti, a explicat că această creștere este justificată și de inflație, dar și de faptul că prețurile pentru toate utilitățile au fost majorate, iar apa este printre cele mai ieftine din țară.

Cristian Toader Pasti a subliniat, mai exact, că prețul apei din Gorj este la coada clasamentului la nivel național. În plus, și Aparegio ar fi greșit că, în ultimii ani, nu a mai majorat tarifele la apă și canalizare.  „Este justificată. Prețul la apă și canal în Târgu Jiu este pe penultimul loc în țară, pe ultimul loc fiind Ploiești. Oricum prețul era unul foarte mic. În ultimul timp, a crescut salariul minim pe economie, a crescut curentul, au crescut gazele, foarte multe lucruri au crescut. Aceasta este, de fapt, o ajustare cu rata inflației. Nu este o mărire de tarif. De foarte mulți ani, operatorul nu a făcut bine. Trebuia în fiecare an să ajusteze tariful cu rata inflației, nu a ajustat tariful și a fost o greșeală a operatorului. Este posibil să aibă legătură și cu partea politică”, a declarat directorul ADIA.

Mai mult, Pasti a spus și că decizia a fost primită cu brațele deschise de aproape toți primarii care fac parte din asociație. Indiferent de culoarea politică. „Au fost doar patru voturi împotrivă din 29 de participanți. Nu numai primarii PSD au votat. Au votat și primari PNL, PMP, pentru că în ADIA politica nu are loc. Operatorul nu este bătut în cuie. Dacă sunt UAT-uri cărora nu le convine politica Aparegio pot să-și aducă un operator, dar acesta trebuie să fie acreditat. Nu poate oricine să exploateze serviciile de canal și apă”, a mai spus Pasti, la Radio Infinit.

ADIA a decis la începutul acestei luni care vor fi noile tarife. Astfel, prețul pentru apa potabilă va fi de 2,69 lei/mc plus TVA, iar tariful la canalizare de 2,88 lei/mc, fără TVA. Anul viitor, prețul la apă va fi majorat cu 30%, fiind apoi prevăzute alte majorări anuale până în 2026.

La fel și la canalizare, vor fi majorări de 10% în următorii doi ani, în 2023 o majorare de 40% și apoi alte majorări până în 2026.

Vizualizări: 1,337

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: