Cum explică CEO reducerea cheltuielilor cu Minprest

Administraţia CE Oltenia a venit cu precizări după ce conducerea Minprest a anunţat că va fi nevoie de disponibilizarea a circa 800 de salariaţi după ce compania energetică a cerut reducerea cu aproape jumătate a bugetului pe anul în curs. Cei din conducerea complexului au explicat că trebuie să reducă și contractele de prestări servicii în funcţie de prețul cu care vinde energia. Mai mult decât atât, cei din CE Oltenia au cerut șefilor Minprest să se replieze și să găsească soluții pentru a rămâne în piață fără ca unitatea din Rovinari să mai depindă exclusiv de compania energetică.

Conducerea CE Oltenia a explicat că, în cadrul planului de reorganizare, restructurare și eficientizare a activității au fost stabilite o serie de măsuri "cuantificate financiar" pentru reducerea costurilor de producție începând cu 2016, până în 2020, astfel încât să se încadreze în prețul de vânzare prognozat. Mai-marii companiei au spus că Minprest nu trebuie să se bazeze pe contractele pe care le încheie cu CE Oltenia, sugerând că trebuie să găsească și alți beneficiari. "Una dintre măsuri se referă la reevaluarea contractelor de prestări servicii în funcție de necesitățile activităților desfașurate în cadrul companiei. Această măsură se aplică inclusiv contractelor comerciale de prestări servicii încheiate cu Minprest. Minprest este o societate comercială de sine stătătoare care trebuie sa încheie contracte cu orice alți beneficiari pentru a-și asigura continuitatea activității și să nu se limiteze doar la relațiile contractuale cu CE Oltenia", se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul companiei.
Directorul Minprest, Gabriel Giorgi, a spus că firma pe care o conduce nu poate participa la licitațiile organizate de către societățile mari asta pentru că înregistrează datorii la stat care se ridică la câteva milioane de lei. Giorgi a spus că Minprest a ajuns în această situație pentru că CE Oltenia nu a făcut plățile la timp, în prezent având de recuperat circa 6 milioane de lei, bani restanți încă din luna decembrie 2015.

Solicitarea CEO pentru șefii Minprest
Complexul Energetic Oltenia deține peste 95% din acțiunile Minprest Serv Rovinari. Cei din administrație au cerut șefilor Minprest să facă demersurile necesare astfel încât să rămână în piață. "CE Oltenia, în calitate de acționar majoritar, solicită Consiliului de Administratie și conducerii executive a Minprest să evalueze situația companiei foarte atent, în vederea găsirii celor mai bune soluții de continuitate și eficiență economică. Conducerea Minprest nu poate transfera obligațiile pe care le are față de angajați sau partenerii de afaceri către acționarii companiei, așa cum nu poate cere niciunui partener de afaceri să își dimensioneze activitatea sau contractele altfel decat necesitatea, oportunitatea și realitatea o impun", se mai arată în comunicat.

Termen
CE Oltenia a cerut conducerii Minprest să prezinte până marți, 29 martie, un punct de vedere legat de propunerea de reducere a bugetului pe anul în curs cu peste 11 milioane lei. Directorul Minprest a spus că îl va prezenta marți dimineață și că speră ca CE Oltenia să revină asupra deciziei de a renunța la o parte din activitățile asigurate de prestator, cât să nu se mai pună problema concedierii colective a circa 800 de salariați. Sindicaliștii de la Minprest vorbesc de acțiuni de protest individuale ale salariaților Minprest, lucru ce ar putea conduce la blocaje în carierele miniere.

Vizualizări: 2,100

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: