Cum i-a convins Călinoiu pe judecători că este uituc

Încă președintele Consiliului Județean Gorj, Ion Călinoiu a fost audiat marţi la instanța de judecată în dosarul în care e acuzat în fals în declarații după ce a uitat să își treacă în declarațiile de avere toate veniturile. Audierea inculpatului nu a fost deloc una ușoară, pentru că liderul social-democrat a avut probleme cu memoria și în sala de judecată.

Prima „surpriză” pentru Călinoiu a fost în momentul în care judecătorul de caz i-a cerut un act de identitate. Șeful Consiliului Județean a roșit tot și a mărturisit că nu știa că trebuie să aibă buletinul asupra sa, primind un reproș din partea magistratului. Călinoiu a primit un răgaz de câteva minute pentru a chema pe cineva care să îi aducă borseta cu actele, lucru care s-a și întâmplat.
În timp ce povestea despre cum a ajuns să nu își declare toate veniturile în declarațiile de avere, Călinoiu a mai avut parte de o „surpriză”. A uitat să își dea telefonul pe „mute” și sunetul aparatului s-a auzit în toată sala în care oricum erau doar câteva persoane. „Mă scuzați, am uitat…” s-a scuzat șeful CJ Gorj, judecătorul de caz atrăgându-i atenția inculpatului să nu uite că se află într-o sală de judecată. Călinoiu a stat însă foarte bine cu memoria atunci când a explicat cum de a ajuns să nu își declare toate veniturile în declarațiile de avere din 2013 și 2014, după ce în 2012 și 2013 a primit 600 și, respectiv, 860 de lei pentru participarea la niște cursuri de pregătire profesională a unor tineri.
„Cursurile au fost în perioada verii, banii, din ce îmi amintesc, s-au virat undeva prin noiembrie, iar declarațiile de avere se completează prin luna mai, după circa 6 luni. Dat fiind că nu erau sume mari și mi-au fost virate pe cardul pe care primesc salariul, singurul meu venit, de altfel, am uitat de ele atunci când am completat declarațiile de avere. În plus, anterior, am consultat mai mulți juriști, inclusiv de la Consiliul Județean, și inclusiv Inspectoratul Școlar, toți asigurându-mă că nu sunt incompatibil pentru că e vorba de o funcție didactică”, a explicat Călinoiu. Procurorul de caz l-a întrebat pe acesta cum de nu a uitat totuși să menționeze în declarațiile de avere sume de circa 200 de lei, pe care le-a încasat ca diurne de la deplasări în străinătate, Călinoiu precizând că știa de acele deplasări și de aceea nu a uitat să le menționeze în declarațiile de avere.
Anchetatorii susțin că, de fapt, șeful CJ Gorj, nu a trecut în declarațiile de avere banii încasați din participarea la două proiecte ale Inspectoratului Școlar întrucât știa că este în incompatibilitate și spera că, astfel, nu va fi observată situația de incompatibilitate. Călinoiu respinge categoric acuzațiile ce îi sunt aduse, lucru pe care l-a menționat și la începutul audierii sale, când a precizat că dorește să se apere și să își dovedească nevinovăția, la următorul termen urmând să fie făcute primele audieri de martori din dosar.

Vizualizări: 2,924

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: