Cum încearcă minerii să scape de concediul de aşteptare

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia se confruntă cu o situaţie neprevăzută. Persoane care figurau în evidenţele societăţii că respectau toate condiţiile pentru a beneficia de cele 24 de luni de concediu de aşteptare, nu se regăseau şi la Casa de Pensii, sau invers. Mai exact, ca să scape de „şomajul tehnic“ de doi ani, minerii „omit“ să prezinte toate actele pentru ca astfel să nu se încadreze în condiţiile de pensionare anticipată.

Dacă până acum cei care voiau să iasă la pensie nu ştiau de unde să mai adune ani de muncă pentru a îndeplini toate condiţiile, acum roata s-a întors! De frică să nu rămână însă fără serviciu, ortacii nu îşi depun la dosar toate documentele, pentru a arăta conducerii că nu îndeplinesc condiţiile. Se întâmplă la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, unde în urma acestor şiretlicuri, conducerea a decis să se ocupe cei din instituţie de dosarele de pensionare şi nu angajaţii.

Dosarele vor fi reevaluate

„În funcţie de documentele din dosarul depus, noi, cei de la Casa de Pensii Gorj luăm o decizie. Cei care decid să nu depună documentele pentru toţi ani lucraţi, este opţiunea lor, noi nu verificăm acest aspect”, susţine Daniela Negoiţă, director adjunct la Casa Judeţeană de Pensii Gorj.

De acest lucru au profitat minerii de la SNLO, însă au fost prinşi de conducerea SNLO care a dispus verificarea tuturor dosarelor. „Cărţile de muncă ale persoanelor care se apropie de vârsta de pensionare au fost trimise la Casa de Pensii pentru a fi evaluate şi a se vedea dacă se încadrează în condiţiile de pensionare. Nu are cum să se ducă persoana cu dosarul, pentru că noi trimitem cartea de muncă, care de altfel stă la baza evaluării condiţiilor de pensionare. Există persoane care de-a lungul timpului au lucrat în alte condiţii, în condiţii speciale de subteran sau condiţii deosebite în carieră. Era în perioada în care aceste condiţii nu se treceau în carte, ulterior s-au dus şi au obţinut adeverinţă prin care se atesta faptul că au lucrat în aceste condiţii, adeverinţe care nu au fost trecute în cartea de muncă tocmai pentru a nu îndeplinii condiţiile de pensionare. Există persoane pentru care o să scoatem din arhivă adeverinţele că le cumulăm cu ce au ei în cartea de muncă”, susţine Daniel Burlan, director general SNLO.

Vizualizări: 98

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: