Sindicaliştii şi administraţia semnează adiţionalul la Contractul de Muncă

Sindicatele şi administraţia din domeniul minier şi energetic se întâlnesc astăzi pentru a semna un act adiţional la Contractul Colectiv de Muncă, ce permite aplicarea reducerilor de 11 procente. Actul prevede în principal reduceri aplicate minerilor, dar şi diminuarea contribuţiei cu activitatea sportivă. În principiu, oamenii ştiu la ce să se aştepte. Doi ani de concediu de aşteptare, plăţi compensatorii de 290 de milioane de lei vechi, contribuţia la transport sau eliminarea echipamentelor. Oricum, numărul celor care vor dispărea din sistem ajunge la aproape 2000.

După îndelungi negocieri, sindicatele de la cele trei companii, SNLO, CE Turceni şi CE Rovinari şi administraţia, au căzut de acord. La CE Craiova actul adiţional a fost deja semnat, fiind cunoscute protestele organizate de cei care s-au trezit daţi afară. Acolo lucrurile sunt mai complicate pentru că oamenii spun că nu s-au respectat criteriile de disponibilizare ce le-au fost prezentate.

Burlan: Îl facem public după semnare

Actul adiţional va fi semnat azi la sediul Federaţiei Naţionale Mine Energie. „S-a lucrat în interiorul comisiei şi am convocat comisiile de negociere pentru încheierea actului adiţional. Sunt unele articole care au fost convenite, dar atâta timp cât nu există semnăturile finale pe acest act nu putem spune că s-a încheiat. Abia apoi îl vom face public”, susţine Daniel Burlan, director general SNLO.

Actul adiţional prevede mari reduceri de cheltuieli cu munca vie, însă nu se mai pune problema disponibilizărilor. Nici echipa de fotbal a lui Marin Condescu nu va fi ferită de reducerile anunţate, banii care vor ajunge la Clubul Pandurii vor fi tot mai puţini.

La CE Turceni, angajaţii TESA rămân fără pantofi

De asemenea, personalul TESA de la cele trei unităţi miniere nu vor mai beneficia de pantofi ca până acuma, dar nici muncitorii de salopete. Toate în ideea reducerilor de cheltuieli pentru e fi evitate disponibilizările. „Pleacă cei care îndeplinesc condiţiile de pensionare până la data de 31.12.2013, minerii vor beneficia de cota de cărbune şi energeticienii de cota de energie, se diminuează cuantumul indemnizaţiei de deplasare şi rămâne la 100 de lei, se diminuează suma plătită pentru bilete de odihnă de la 40% la 30%. De asemenea, suma plătită către cluburile sportive va fi micşorată faţă de anul 2010, se reduce din echipamentul de protecţie, se elimină pantofii la TESA şi tot echipamentul şi iaurtul pentru toţi salariaţi, care era pentru luna martie. Ne-am înţeles şi îl semnăm fără probleme”, susţine Eugen Iovan, liderul sindicatului Energia de la Turceni.

„În baza protocolului pe care l-am încheiat semnăm şi actul adiţional. În principiu suntem de acord cu toate punctele din actul adiţional, pentru că în primul rând nu va pleca niciun om acasă, aşa cum am cerut, doar în regim de aşteptare cu 75%”, susţine Adrian Marciuc, preşedinte al Uniunii Sindicale „Mine- Energie“ Jilţ Turceni.

Vizualizări: 114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: