Cum încearcă parlamentarii gorjeni să manipuleze minerii

Reducerea vârstei de pensionare a devenit un agent electoral bun pentru parlamentarii gorjeni. Deputații se bat în piept că le pasă de soarta minerilor și energeticienilor, dar în Parlament par incapabili să lupte pentru aceeași cauză și pentru același proiect pentru binele angajaților companiei din Gorj. Dacă PNL și USR au susținut amendamentul prin care minerii și energeticienii din producție să iasă mai devreme la pensie, PSD a avut propriul amendament și a inclus toate categoriile de angajați din companie. Ambele au trecut în Comisia de Industrii și Servicii, deși parțial se bat cap în cap.

În primă fază, a fost discutată modificarea propusă de liberali și USR. Aceea de a fi redusă vârsta de pensionare pentru mineri și energeticieni, fără TESA.

Deputatul Radu Miruță a explicat în Comisia de Industrii și Servicii de ce se dorește această diferențiere între salariați: “CE Oltenia este într-un program de restructurare. Până în 2025, Comisia Europeană a stabilit ca 4.700 de oameni să fie restructurați și, în aceste condiții, susținerea amendamentului pentru cei din activitatea de producție, în forma inițială, era vorba de activitatea de producție, din birouri, din acele termocentrale pe gaz, ar avea un impact bugetar foarte mare. Prin acest amendament, am vrut să includem doar oamenii afectați, aceia din producție, care au 25 de ani de condiții deosebite de muncă și 30 de ani stagiul de cotizare. Și să îi includem și pe cei care se ocupă de extragerea cărbunelui”.

Amendamentul a trecut, cu votul PNL și USR, dar PSD și AUR au votat împreună. Motivul? Social-democrații au și ei modificările gândite de ei. Pe lângă ce era deja propus, PSD a susținut să fie incluși și cei de la birouri în această categorie, astfel să se poată pensiona și ei mai devreme.

Deputatul Claudiu Manta, de la PSD, a explicat că se dorește acest lucru ca să nu fie discriminați salariații: “Noi vrem să introducem la modul general pe toți cei care lucrează în activitatea de extracție a cărbunelui. A ne focusa doar pe o anumită categorie înseamnă discriminare. A discrimina înseamnă un mare risc de neconstituționalitate a legii. Acest amendament formulat de noi este formulat împreună cu sindicatele reprezentative din CE Oltenia. Acolo, de șapte săptămâni, niște oameni protestează în stradă și nimeni din partea Guvernului nu îi bagă în seamă. Opt mii de oameni vor pleca acasă. Trebuie să îi prindem în această formă de protecție. Amendamentul nostru este la modul general și nu face nicio discriminare”.

Și amendamentul lor a trecut deși se bate cap în cap cu cel prezentat de USR, lucru remarcat și de președintele Comisiei, la final. A reacționat și Radu Miruță, de la USR, care a adăugat că nu poate fi comparată munca minerilor și a energeticienilor cu cei care lucrează dintr-un birou. “E o mare discriminare. Să nu poți diferenția persoanele care lucrează în apă până la genunchi, la minus 20 de grade, pe lângă bandă, cu cei care stau în birouri, mulți fără o fișă a postului, unii dintre ei de 15 ani. Această noțiune se numește condiție deosebite. Care e condiția deosebită a unei secretare ori a unui om care stă în birou cu acel om care stă la bandă. Toată lumea vrea lapte și miere, dar să ne uităm rațional să vedem ce poate face acel Complex și ce putem face noi ca el să mai respire puțin. Nu intră aceste categorii în aceeași găleată”, a spus Radu Miruță.

Faptul că parlamentarii nu au putut să se pună de acord și să susțină un singur amendament ar putea duce chiar la respingerea proiectului. De Comisie, au trecut două modificări care vizează angajații companiei energetice din Gorj, dar care nu includ aceleași categorii de salariați în rândul beneficiarilor. Fiecare partid și-a dorit să pară mai interesat decât adversarul de ce se întâmplă în minerit și energie pentru ca mai apoi să se laude, pe Facebook, că "ceilalți" colegi nu i-au susținut, un moment numai bun pentru ambele tabere să facă ce fac de ani întregi. Să încerce să manipuleze minerii și-așa confuzi și îngroziți de ce soartă vor avea.

Vizualizări: 3,709

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: