Cum îți recuperezi mirosul distrus de Covid

Pierderea mirosului și gustului este un simptom al bolii Covid, dar multe persoane rămân mult timp fără miros după ce au făcut boala. Cercetătorii studiază acum metode de redobândire a mirosului în cazurile persoanelor care au rămas fără miros.

Pierderea mirosului a primit puțină atenție în domeniul medicinii și, prin urmare, au lipsit studiile clinice pentru tratamente în cazurile în care oamenii rămân fără miros.

Un grup internațional de experți a analizat recent dovezile existente și au discutat recomandările pentru tratarea tulburărilor mirosului cauzate de virusuri. Disfuncție olfactivă postinfecțioasă se numeşte boala care urmează infecţiei cu Covid iar cel mai bun tratament cunoscut până acum este antrenamentul mirosului. Şi picăturile de vitamina A pot fi, de asemenea, o opțiune de tratament de luat în considerare. De asemenea, s-a considerat că steroizii probabil nu au un rol în tratament, dar pot ajuta la excluderea altor probleme, cum ar fi rinita, care blochează căile respiratorii.

Antrenamentul mirosului este o terapie utilizată de experți în tulburările mirosului (olfactologi) de ceva timp. Are avantajul de a nu avea efecte nocive asupra celor care îl folosesc. Este, de asemenea, ceva care nu are nevoie de rețetă, este ieftin și se poate face cu ușurință acasă.

Mai multe studii efectuate în ultimul deceniu sugerează că expunerea repetată pe termen scurt la mirosuri poate ajuta persoanele care și-au pierdut simțul mirosului să îl recapete. În special, cei care și-au pierdut simțul mirosului ca urmare a virusurilor, cum ar fi răceala obișnuită.

Formatul tradițional pentru antrenamentul mirosului a fost acela de a folosi cele patru mirosuri, de cuișoare, trandafir, lămâie și eucalipt. Cu toate acestea, există o gamă mai largă de mirosuri, astfel încât oamenii să poată selecta mirosuri care știu că le agreează sau cu care au o legătură.

Coajă de lămâie și portocală, nucșoară, cuișoare, mentă, eucalipt, cafea măcinată, nucă de cocos și vanilie sunt foarte benefice toate în acest sens.  Antrenamentul mirosului stimulează rotația celulelor nervoase specializate, ajutând la restabilirea funcției mirosului. Studii mai recente au sugerat că cele patru mirosuri utilizate pentru antrenament ar trebui schimbate la fiecare 12 săptămâni. Rezultatele acestei noi abordări arată că se poate realiza o recuperare mai bună a funcției mirosului.

Vizualizări: 2,303

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: