Cum să prepari cel mai bun sos tzatziki

Sosul tzatziki este răcoritor și absolut delicios. Dacă ştiţi modul de preparare a sosului puteţi face porții triple de tzatziki și să le țineţi la frigider pentru servit la liber la orice masă a zilei.

Sosul tzatziki poate fi servit lângă aproape orice am mânca, chiar și de unul singur. Dacă vreți să faceți un sos rapid, un sos tzatziki se face extrem de ușor și este delicios, iar efectul lui răcoritor este greu de egalat.

Ingrediente:

    200 gr. iaurt grecesc

    2 castraveți de mărime mijlocie (cam 250 de grame)

    sare

    piper

    zeama de la o jumătate de lămâie

    2-3 căței de usturoi

    1 lingură de ulei extravirgin

    1 legătură mică de verdeață, clasic este mărarul dar merge și menta

Mod de preparare: Se spală și, opțional, se decojesc castraveții. Există variante ale acestui sos tzatziki la care se folosesc castraveți cu tot cu coajă. Se taie castraveții de-a lungul, pe jumătate, și, cu ajutorul unei lingurițe, se scot seminţele. În plus, minusculele semințe pot da indigestii celor mai sensibili, așa că sosul tzatziki devine mai digerabil prin eliminarea lor.

Pulpa castravetelui fie se dă pe răzătoare fină, fie se feliază subțire.

Se pune castravetele astfel pregătit într-un castron, se sărează și se lasă vreo 10 minute să lase din apa pe care o conține.

Între timp, pregătim restul ingredientelor. Dacă iaurtul pe care intenționăm să-l folosim este mai puțin gras și are o textură mai apoasă, se scurge de zer. Se curăță cățeii de usturoi, să îi avem la îndemână. Se spală, se zvântă și se taie mărunt frunzele de mărar. Scurgem bine de zeamă castraveții apoi îi punem într-un castron încăpător. Peste ei se adaugă iaurtul și se amestecă ușor pentru omogenizare. Se adaugă mărarul tocat și se amestecă ușor. Se adaugă și zeamă de lămâie după gust, de asemenea și uleiul de măsline. Se adaugă și usturoiul zdrobit și se amestecă bine pentru omogenizare. La sfârșit, potrivim la gust cu sare și piper.

Este perfect pentru carnea la grătar dar și alături de cartofi sau alte legume. Se poate mânca și gol, cu pâine proaspătă și crocantă alături.

Vizualizări: 1,184

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: