Macrou în sos de roșii, făcut acasă

Macroul în sos tomat este extrem de uşor de gătit şi are avantajul că poate fi şi conservat după aceeaşi reţetă. Ingredientele pentru această reţetă sunt la îndemână şi e nevoie de circa 40 de minute pentru a-l pregăti.

Macroul în sos tomat este săţios şi are un avantaj întâlnit la puţine mâncăruri. Acesta se poate pune la borcan, consumându-se oricând doreşte cel care l-a pregătit.  

Ingrediente: Macrou, patru peşti potriviţi sau cinci, dacă sunt mai mici, în greutate de 1-1,4 kilograme; Pastă de tomate - 300 de grame; Vin-500 de mililitri; Ceapă-250 de grame; Piper, sare, foi de dafin, după gust;-Enibahar-un vârf de linguriţă; Ulei de floarea soarelui-150 de mililitri de ulei; Oţet-50 de mililitri; Zahăr-30 de grame; Făină-50 de grame.

Tăiem capul şi coada peştelui, fiecare bucată de peşte fiind tăiată apoi în două şi i se dă un praf de sare. Va fi trecut ulterior prin făină şi va fi prăjită la foc moderat spre tare. Macroul trebuie prăjit câte 5 minute pe fiecare parte.

Tăiem apoi ceapa sub formă de rondele şi o înmuiem prin prăjire într-un alt recipient cu ulei, peste care adăugăm pasta de tomate, vinul, oţetul, zahărul şi aromele (piper, foi de dafin, enibahar). Lăsăm acest amestec să se omogenizeze preţ de câteva minute, la nevoie putând adăuga o ceaşcă de apă. Sosul trebuie să aibă în final un gust de tomate uşor acrişor, dar nu foarte acid, specific preparatului pescăresc pe care îl pregătim. După ce sosul a dat în clocot, adăugăm peştele şi lăsăm preparatul să mai fiarbă maxim 10 minute. După ce închidem focul, îl lăsăm sub capac încă 10 minute, iar apoi îl putem servi.

Există şi varianta conservării macroului în sos tomat pe o perioadă mai lungă de timp (două-trei luni), peştele fiind introdus în borcane ce vor fi etanşeizate prin fierbere sau prin introducerea în cuptor pentru 15-20 de minute, la temperaturi de 90-100 de grade Celsius.

Vizualizări: 1,117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: