Cum vrea CE Oltenia să facă propriul mixt energetic

Oficialii Complexului Energetic Oltenia sunt optimiști când vorbesc de posibilitatea creării unui mixt energetic. Sorin Boza, directorul companiei, este convins că va putea vedea acest plan împlinit în cinci ani. Mai mult decât atât, Boza susține că, odată cu mixtul energetic, va produce mai multă energie.

Sorin Boza a făcut câteva calcule și a explicat că mixtul energetic nu ar aduce decât beneficii în dreptul companiei: „Adică, astăzi, de la o putere instalată de cărbune pe 3.240 de megawatti pe cărbune, vom ajunge la 1.980 aproape pe cărbune. Vom avea 1.400 de megawatti pe gaz și vom avea 300 de megawatti pe fotovoltaic. Astăzi, dacă avem 3.240 de megawatti, în 2025, CEO va avea o putere instalată de aproximativ 3.700 de megawatti, undeva cu 500 mai mult față de cât avem acum”.

Deja compania a început demersurile pentru ca un grup de la Craiova să treacă pe gaze. Apoi vor urma altele. „Am început deja studiile de fezabilitate. La Craiova, suntem cel mai avansat. Pornim și pentru Ișalnița și Craiova. Facem studiile și deja avem o primă întâlnire cu băncile privind finanțarea, vom lua acești bani, aproape 1 miliard de euro pe axa din planul de investiții, unde spune că pentru investițiile pe gaz 70% ai fonduri europene, 30% asiguri tu. Pentru fotovoltaice, este 100% subvenție primită prin Planul Național de Investiții”, a mai spus Sorin Boza, la Tele3.

Deocamdată anii trec fără a vedea ceva concret, poveștile cu mixtul energetic fiind spuse de multe ori în ultimul deceniu.

Vizualizări: 4,126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: