Cunoscut executor judecătoresc, după gratii

Executorul judecătoresc Nicolae Gagiu a fost condamnat definitiv, marți, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la 6 ani și 6 luni închisoare, pentru abuz în serviciu. Magistrații i-au redus pedeapsa de la 10 ani de pușcărie la care fusese condamnat în primă instanță.

„Admite apelul formulat de inculpatul Gagiu Nicolae (...) şi în fond reduce cuantumul pedepsei aplicate inculpatului Gagiu Nicolae pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 297 alin. 1 C.p. rap. la art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 35 alin. 1 C.p. şi art. 309 C.p. (6 acte materiale), de la 10 ani închisoare la 6 ani și 6 luni închisoare. Menţine pedeapsa complementară aplicată inculpatului Gagiu Nicolae, constând în interzicerea exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a exercita funcţia de executor judecătoresc, pe o perioadă de 5 ani. Menține celelalte dispoziţii ale sentinţei apelate, care nu contravin prezentei decizii. Definitivă”, se arată în minuta sentinței judecătorești.

Executorul este acuzat de prejudicierea Complexului Energetic Oltenia. „În perioada 15 aprilie 2014 – mai 2018, inculpatul Gagiu Nicolae, prin actele întocmite cu încălcarea prevederilor legale, în contextul desfășurării a șase proceduri de executare silită, a cauzat un prejudiciu debitorului Societatea Complexul Energetic Oltenia SA concomitent cu obținerea pentru sine a unui folos necuvenit în cuantum de 5.924.320 lei. Concret, deși prin deciziile instanțelor s-a dispus în mod definitiv întoarcerea la debitor a sumelor executate silit de către executorul judecătoresc, acesta a transferat și ulterior a retras din contul de consemnare, în interes personal, suma totală menționată mai sus”, potrivit DNA.

La începutul acestui an, Gagiu a fost trimis din nou în judecată într-un nou dosar privind păgubirea CE Oltenia. Bărbatul de 61 de ani a fost deja încarcerat în Penitenciarul Târgu Jiu.

Vizualizări: 3,812

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: