Cuplurile din Târgu Jiu aleg să-şi administreze bunurile la comun

Noul Cod Civil pune la dispoziţia viitorilor soţi trei va­rian­te de regim matrimonial: co­mu­nitatea legală, separaţia de bu­nuri sau comunitatea convenţio­nală. Primăria Târgu Jiu a oficiat aproximativ 30 de căsătorii de la începutul lunii octombrie şi până în prezent, dar toate cuplurile au optat pentru administrarea comună a bunurilor dobândite în timpul căsătoriei.

Cele aproximativ 30 de cupluri care şi-au oficiat căsătoriile la Primăria Târgu Jiu în această lună nu au agreat ideea de a-şi administra separate  bunurile dobândite. “În noul Cod Civil se pune problema bunurilor viitorilor soţi. În momentul în care îşi manifestă dorinţa de a se căsători, tinerii trebuie să se hotărască dacă vor administra separat sau în comun bunurile dobândite în timpul căsătoriei. În cererea tipizată există o rubrică în care trebuie înscrise menţiunile cu privire la administrarea bunurilor. În condiţiile în care cuplurile vor să-şi administreze separat bunurile, viitorii soţi vor trebuie să dea o declaraţie notarială în acest sens. Până în momentul de faţă, toţi tinerii căsătoriţi în prima jumătate a lunii au ales administrarea comună a bunurilor”, a declarat Dan Laurenţiu, directorul Direcţiei Publice Locale de Evidenţă a Persoanelor Târgu Jiu. Convenţia matrimonială, respectiv regimul matrimonial ales va avea o mare importanţă mai ales in cazul divorţului şi partajului sau lichidării comunităţii de bunuri, lichidare ce poate interveni şi in timpul căsătoriei, modificându-se astfel regimul matrimonial (art. 357, 358, 370-372 Cod civil). 

PARTAJ

Potrivit noului cod civil, partajul în timpul regimului comunităţii de bu­nuri e posibil oricând, fără a trebui motivat. Bunurile comune pot fi împăr­ţite, în tot sau în parte, prin act încheiat în formă autentică no­taria­lă, în caz de bună învoială, ori pe ca­le ju­decă­to­rească, în caz de neîn­ţe­le­ge­re. Partajul poate fi total sau doar cu pri­vire la anumite lucruri. Bunu­rile atri­buite fiecărui soţ prin partaj devin bunuri proprii, iar bunu­rile neîmpăr­ţite rămân bunuri comune.

Vizualizări: 110

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: