Cupoane pentru alimente de la Uniunea Europeană

Gorjenii defavorizaţi vor primi anul acesta ajutoarele de la Uniunea Europeană pe bază de cupoane. Mai mult, din acest an Instituţia Prefectului va fi cea care va monitoriza buna desfăşurare a programului la nivelul judeţului. La nivelul judeţului Gorj programul este oricum în întârziere, autorităţile locale spunând că anul trecut pe vremea asta erau în plin proces de distribuire către nevoiaşi.

Programul de ajutorare a persoanelor defavorizate a fost modificat luna aceasta printr-o hotărâre de guvern publicată în Monitorul Oficial în data de 19 septembrie. Aşadar, prin această hotărâre, de monitorizarea programului se va ocupa Instituţia Prefectului. „A apărut hotărârea de Guvern 799 din 19 septembrie 2014 prin care nu se mai ocupă Ministerul Agriculturii prin APIA, ci Ministerul Fondurilor Europene, iar la nivel de judeţ Instituţia Prefectului, nu Consiliul Judeţean ca până acum”, a declarat Marcel Burciu, reprezentantul Consiliului Judeţean Gorj. În această hotărâre se arată că pe baza datelor existente la Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, această instituţie constituie şi actualizează anual baza de date privind persoanele care sunt incluse în grupul ţintă şi pentru care vor fi tipărite cupoanele individuale.

Cupoane livrate prin Poştă

Cupoanele individuale pentru ajutor se produc de către Compania Naţională „Imprimeria Naţională”, iar distribuirea acestora se realizează de către Poşta Română fiecărui titular în parte. Ajutoarele alimentare se ridică de către titular pe baza actului de identitate şi a cuponului individual din centrele de distribuţie ale primăriilor de care aparţin. Pe aceste cupoane sunt înscrise numele, prenumele, codul numeric personal şi adresa de domiciliu ale persoanei din grupul ţintă. Cert este că toate aceste formalităţi vor mai dura o bună perioadă de timp, reprezentanţii primăriilor spunând că anul trecut în luna septembrie erau în plin proces de distribuire a alimentelor. „Nu este o întârziere semnificativă, dar oricum anul trecut a început distribuirea la începutul lunii septembrie. Acest program se derulează din anul 2009 iar la nivelul oraşului Târgu Jiu sunt în jur de 6.000 de beneficiari”, au declarat reprezentanţii primăriei Târgu Jiu.

BENEFICIARI

Pachetele conţin alimente de bază, printre care orez, făină de grâu, paste făinoase şi ulei. Fiecare beneficiar al ajutorului UE va primi aproape 38 de kilograme de alimente. Pot beneficia de ajutoarele alimentare ale Uniunii Europene persoanele cu un venit minim garantat, şomerii înregistraţi, pensionarii sistemului public cu o pensie mai mică de 400 de lei pe lună, persoanele neinstituţionalizate cu handicap grav şi persoanele deportate sau refugiate.

Vizualizări: 190

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: