Primăria Băleşti, amendată de Fisc

Administraţia locală din Băleşti s-a ales cu o amendă usturătoare după ce inspectorii din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Gorj au depistat că la primărie s-a făcut o achiziţie fără obţinerea unei autorizaţii. Este vorba de contractul de leasing făcut de primărie pentru a achiziţiona un autoturism Dacia Duster, pentru care nu s-a obţinut şi avizul comisiei de autorizare a împrumuturilor locale. Primăria a fost amendată cu suma de 10.000 lei.

Primăria Băleşti a achiziţionat în urmă cu 4 luni o maşină de teren marca Dacia Duster, de culoare neagră. Pentru că nu dispunea de întreaga sumă cât să cumpere autoturismul cu bani cash, s-a făcut un contract de leasing. Nimic ieşit din comun până aici, numai că funcţionarii primăriei au uitat să ia avizele necesare pentru contractarea acestui împrumut, aşa cum prevede legislaţia fiscală. În urma unui control făcut de inspectorii AJFP Gorj, s-a stabilit că pentru contractul de leasing financiar nu a fost obţinut şi avizul prealabil al comisiei de autorizare a împrumuturilor locale. Drept urmare, primăria a fost sancţionată contravenţional. Acum, în loc să plătească leasingul la noua achiziţie, primăria va trebui să plătească amenda. Viceprimarul comunei Băleşti, Cătălin Stolojanu, spune că a fost o scăpare a funcţionarilor şi că aceştia ar trebui să plătească amenda aplicată de inspectorii fiscali, problema este că primarul nu ar fi de acord. “Am achiziţionat Duster-ul pentru deplasarea angajaţilor pe teren, la măsurători, şi unde mai era nevoie. Trebuia luat un aviz de la Ministerul Finanţelor pentru că ne angrenam în cheltuieli pe termen mai lung. Cei de la serviciul contabilitate şi achiziţii au omis să ia avizul şi am primit amendă. Din punctul meu de vedere imputarea ar trebui să se facă de la angajaţii care au greşit. Eu am propus, însă primarul nu este de acord să fie sancţionaţi. Ar fi vorba de 3 salariaţi, 1 de la achiziţii şi 2 de la serviciul contabilitate. Amenda va fi plătită din bugetul primăriei cu toate că cei de la Finanţe au indicat ca banii să fie recuperaţi de la cei vinovaţi”, a declarat Cătălin Stolojanu, viceprimarul comunei Băleşti.

Primăria Băleşti a achitat un deja un avans consistent pentru noul autoturism din dotare, spune vicele Stolojanu, banii provenind din vânzarea unor cantităţi de fier vechi. 

Vizualizări: 340

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: