Dă vina pe cărbune pentru prețul mare al energiei

România va avea energie electrică scumpă cât timp va folosi cărbune, spune Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Cel puțin încă 4-5 ani de acum înainte, estimează Chirițoiu, menționând că aceasta este strategia UE de a descuraja energiile poluante în favoarea celor mai puțin poluante.


„Este politica UE de a face energia poluatoare să fie scumpă, neatractivă economic. Deci cât timp România şi alte ţări din UE vor avea nevoie de energia scumpă din cărbune, preţurile vor rămâne mari. Şi cel puţin noi în România nu vedem o posibilitate de a înlocui cărbunele în următorii 4-5 ani. Acest lucru înseamnă că măcar în aceşti 4-5 ani o să vedem preţuri mari la electricitate”, a spus Chiriţoiu, la o dezbatere pe teme energetice, organizată de Expert Forum.


În acest context, măsurile de sprijin acordate de autorităţi pentru consumatorii vulnerabili, casnici şi industriali ar trebui să rămână în vigoare în toată această perioadă.


„La gaze, însă, aşteptările şi speranţele mele sunt că preţul la gaze va scădea”, mai susține Chirițoiu. „Rusia este marea sursă de gaze a Europei şi, din varii motive, se speculează că a redus livrările în momentul de faţă şi din acest motiv vedem această creştere. După ce livrările Rusiei vor creşte, probabil că preţul va scădea, nu spre nivelul din pandemie, dar spre nivelurile dinainte de pandemie, gen 2019”, a precizat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Vizualizări: 1,663

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: