Dacă nici acum nu fac nimic...

Klaus Iohannis a reușit duminică o performanță istorică. Să primești două treimi din voturi înseamnă să capitalizezi o cantitate uriașă de speranțe. Obiectiv vorbind, în primul mandat Iohannis a fost ca apa sfințită, nu a făcut nici bine, nici rău. Acum, în al doilea mandat, nu va mai avea nicio scuză, mai ales dacă dreapta va câștiga și alegerile parlamentare.

Începutul de guvernare al Partidului Național Liberal nu este încurajator. Parcă vor să demonstreze că ei sunt mai pesediști ca pesediștii, ei dau pensii mai mari, salarii la bugetari mai mari. Deși campania și-au dus-o criticând politica PSD. Urmează un an electoral, cu alegeri locale și parlamentare, astfel că reformele vor întârzia.

Nu economia este punctul cel mai slab al României. Lipsa de educație în multe școli se vede acum pe străzi, unde violența nejustificată a ajuns la cote alarmante, consumul de droguri la fel, iar multe adolescente ajung marfă de export pentru proxeneți. Lipsurile din sistemul sanitar fac ca mulți dintre noi să moară cu zile, uneori la poarta spitalului sau chiar în spital.

Mărirea salariilor din sistemul public face ca unele primării să funcționeze doar pentru a plăti funcționari. Plecarea masivă a românilor în străinătate a făcut să avem localități aproape goale, dar cu costuri administrative mari. Și politicienii promit de cel puțin un deceniu o reformă administrativă, dar s-au oprit doar la acordarea de pensii speciale aleșilor locali. Un punct de care PNL l-a scos subtil din programul de guvernare al lui Orban, pentru a nu-și diminua șansele la alegerile locale de anul viitor.

Fără conectarea tuturor zonelor țării la autostrăzi și drumuri expres, Oltenia și Moldova vor rămâne în continuare mai sărace decât Transilvania. Fără politici care să aducă românii înapoi în țară, va fi imposibil de dezvoltat noi afaceri sau măcar de menținut cele existente.

Problemele sunt multe și cunoscute. Președintele Klaus Iohannis ar putea măcar în acest mandat să își înțeleagă menirea, să iasă și amorțire și să creeze dezbateri pe temele mari, pe care le-a prins în programul lui electoral, și să determine guvernul, parlamentul și pe noi toți să ne înhămăm la treabă.

Mandatul trecut l-a început cu un concediu, semn că atunci nu a priceput așteptările noastre, dar și semn de oarece aroganță. Acum a zis că primește rezultatul cu modestie. Așa și trebuie, pentru că o contribuție mare l-a acest rezultat l-a avut calitatea slabă a adversarului. Măcar pentru că urmează niște alegeri importante, Iohannis ar trebui să își înceapă mandatul în forță, pentru că joacă pe un teren cu adversari demoralizați, slăbiți și chiar este loc de făcut treabă.

Vizualizări: 3,356

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: