Dan Voiculescu află azi dacă va sta zece ani în închisoare

Patronul Antena 3, Dam Voiculescu, va afla astăzi, 8 august, dacă va face închisoare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Completul care a judecat dosarul va anunţa verdictul în şedinţă publică. Acesta a fost condamnat la cinci ani cu executare de Tribunalul Bucureşti, dar procurorii au propus Curţii de Apel Bucureşti o pedeapsă de zece ani de închisoare cu executare.

Procurorul a cerut pedepse mai mari pentru toţi inculpaţii şi aplicarea legii mai favorabile în acest caz, şi anume a noului Cod penal. În cazul lui Dan Voiculescu, judecat pentru spălare de bani, pedeapsa maximă prevăzută de noua lege penală este de 10 ani de închisoare. Dan Voiculescu susţine că rechizitoriul dosarului ICA este "incorect" şi "bazat pe falsuri, nu pe probe" şi că întreaga urmărire penală s-a făcut în lipsa sa pentru că timp de un an şi trei luni a fost "vânat" de procurori, fără a fi chemat la DNA.  Inculpaţii au depus ieri concluziile, dar magistraţii au anunţat că se vor pronunţa în numai o zi. 

Mai mult cu cinci ani

Dezbaterile în acest proces au avut loc luni şi marţi şi au durat ore întregi, avocaţii inculpaţilor înaintând aproximativ 40 de cereri, majoritatea fiind respinse de instanţă. În 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Instanţa a constatat atunci că a fost împlinit termenul de prescripţie specială şi a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracţiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de către procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Sentinţa a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care va da o decizie definitivă în acest dosar. Dan Voiculescu şi alte 12 persoane au fost trimişi în judecată în acest dosar la începutul lunii decembrie 2008. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

Vizualizări: 137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: