Dansuri populare adaptate la pandemie, de Sânziene, la Novaci

Sărbătoarea Sânzienelor a fost marcată în mod inedit în orașul Novaci, din județul Gorj. Tinerii Ansamblului Folcloric „Nedeia” au dansat în parcul din centrul orașului, dar după altă regie și alte reguli. Jocurile populare au fost regândite astfel încât să fie păstrată distanța socială.

Cel mai greu le-a fost protagoniștilor să păstreze distanța. Erau obișnuiți să joace în perechi, dar acum au fost nevoiți să danseze singuri și la distanță. Au făcut repetiții doar câteva ore. „A fost foarte greu să stăm la distanță, că noi eram obișnuiți să dansăm în perechi. Acum nu mai avem voie să ne atingem, avem măști și dezinfectant la noi, dar noi ne bucurăm că măcar ne-am întâlnit după atâtea luni în care am stat doar în casă”, a spus unul dintre tinerii folcloriști. „M-am simțit foarte bine chiar și așa, la distanță față de colegii mei. Nu am prea avut timp să facem repetiții, dar ne-am descurcat”, a mărturisit o altă tânără.

Zeci de spectatori au aplaudat momentul. Și ei au fost nevoiți să păstreze distanța. Elena Basarabă este cea care coordonează ansamblul din Novaci. Recunoaște că i-a fost greu să-i facă pe tineri să schimbe regia, dar a mulțumit-o rezultatul. „Cam greu a fost cu dansurile populare ungurenește. Cu distanțarea a fost foarte greu. Copiii sunt pasionați de folclor și a fost destul de dificil să danseze singuri pentru că dansurile, în mod obișnuit, sunt câte doi, în pereche. Am schimbat regia pentru acest spectacol. Dansul sânzienelor, în jurul copacilor, este jocul ielelor. Am separat fetele de băieți. Trei repetiții au făcut. Erau dezoerientați la prima repetiție, să dea mâna, să se atingă, nu știau”, a declarat Elena Basarabă, directorul Căminului Cultural din Novaci.

Edilul orașului promite ca sărbătoarea să devină tradiție în orașul de sub munte. „Chiar în pandemie, am reușit de ne-am organizat. Să sperăm că următoarele ediții vor fi fără pandemii ori alte virusuri. Și urcatul oilor la munte, tot în pandemie ne-a prins. Am organizat online pentru că am fost atunci în stare de urgență. Ne-am gândit ca această sărbătoare să fie marcată și la Novaci. Mai în toată lumea se poartă ia și din 2013, această dată este Ziua Universală a Iei și va fi o tradiție și la Novaci. Este o moștenire a bunicilor noștri. Vrem să reactivăm și noi aceste obiceiuri”, a explicat primarul din Novaci, Dumitru Leuștean.

La eveniment au fost expuse ii populare vechi de peste 100 de ani și o ladă de zestre, colecție ce îi aparține Dacianei Ungureanu, un alt păstrător al tradițiilor din străbuni.

Vizualizări: 1,441

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: