Dascălii, la ușa Inspectoratului Școlar: „Ce se va întâmpla din septembrie?”

Câteva zeci de dascăli de la cele cinci licee tehnologice care ar putea fi comasate au protestat, miercuri, la ușa Inspectoratului Școlar General Gorj. Profesorii s-au plâns că nu știu unde vor preda din această toamnă pentru că nu li s-a transmis niciun detaliu privind reorganizarea pe care o au în plan inspectorii școlari. Dascălii se tem că vor rămâne fără catedră, dar Inspectoratul Școlar a transmis că nu există acest risc.

Cele cinci licee pe care ISJ le dorește comasate sunt: Liceul Energetic, Liceul Auto „Traian Vuia”, Liceul Tehnologic „Henri Coandă”, Liceul Tehnic nr. 2 și Liceul Tehnologic „Ion Mincu”. Un verdict va fi luat însă de ARACIP. Primăria Târgu Jiu a contestat această propunere la Ministerul Educației și așteaptă un răspuns. Între timp, Inspectoratul continuă demersurile privind reorganizarea unităților de învățământ și dă asigurări că dascălii nu sunt în pericolul de a rămâne fără ore. 

 Cum explică lipsa de rezultate? 

Profesorii spun că, odată cu ei, și părinții, și elevii sunt dezorientați pentru că nu știu ce se va întâmpla cu școlile și nici cu dotările din aceste unități de învățământ. „De luni de zile, angajații celor cinci licee, părinții, elevii nu știu soarta. În septembrie, nu știm unde vom merge. Nu ni s-a prezentat niciun scenariu, ce se va restrânge, ce va rămâne. Personalul didactic și auxiliar nu știu ce se va întâmpla cu ei din septembrie. Sunt școli foarte dotate, cu laboratoare, mă întreb ce vom face cu utilajele care sunt și la comun, între licee, cum vor fi împărțite. Cine ia roata, cine ia spița și toate cele”, a spus un participant la protest.

Dascălii s-au declarat deranjați și de faptul că liceele au fost catalogate drept liceele rușinii și asta din cauza rezultatelor slabe înregistrate la examenele de Bacalaureat. Spun că mai sunt și „oameni care trebuie să muncească”. „Au spus despre noi că suntem liceele rușinii. Suntem licee tehnologice. 80% dintre elevii noștri se angajează. În România, nu sunt doar cu 100% Bacalaureat luat. Mai sunt și oameni care trebuie să muncească”, le-a declarat alt dascăl jurnaliștilor.

Profesorii au fost invitați la discuții cu oficialii Inspectoratului Școlar Județean. Instituția a mai transmis că rezultatele slabe și numărul mic de elevi au fost principalele motive pentru care cele cinci școli urmează să fie reorganizate.

„Criteriile sunt multiple. Vorbim de numărul de persoane înscrise, care frecventează unitățile școlare și de rezultatele obținute la examenele de Bacalaureat, în ultimii ani. Dintre liceele tehnologice, o singură unitate și-a păstrat titulatura de colegiu grație acelor rezultate. Colegiul Tehnic Gheorghe Magheru, care are un procent peste media națională la examenul de Bacalaureat”, a spus Ionuț Catrina, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj.

Vizualizări: 986

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: