Datorii de zeci de milioane de euro ale UM Sadu, şterse!

Uzina Mecanică Sadu va scăpa de datoriile de 180 de milioane de RON după ce Guvernul a decis anularea obligaţiilor fiscale datorate de 15 companii din industria de apărare care produc sau comercializează armament, muniţie şi material de război, invocând actualul context regional geopolitic care "impune întărirea capacităţii de apărare" a României. Directorul UM Sadu, Gheorghe Stoica, a declarat că sunt şi nişte condiţii ca urmare a acestei imense facilităţi.  Ele vor fi monitorizate an de an, timp de cinci ani, iar dacă vor avea obligaţii neachitate la scadenţă de natura celor anulate, atunci datoriile vor fi repuse în sarcina acestora, plus penalităţi.

Anularea obligaţiilor fiscale a fost decisă, prin ordonanţă de urgenţă, în şedinţa de marţi a Guvernului. Guvernul spune că nu există surse de finanţare pentru stingerea acestor obligaţii şi că este nevoie de anularea datoriilor, pentru a nu se ajunge în situaţia în care companiile din industria de apărare să intre în faliment. Mai mult, în ordonanţa de urgenţă Guvernul susţine că un motiv pentru care s-a luat această decizie este „actualul context regional geopolitic“ şi că „se impune întărirea capacităţii de apărare a României (...) astfel încât forţele naţionale de apărare şi securitate să poată fi pregătite pentru protejarea intereselor esenţiale şi siguranţei statului român, precum şi pentru a-şi onora obligaţiile asumate în calitate de stat membru NATO".

Directorul UM Sadu, Gheorghe Stoica, a declarat că datoriile de care scapă unitatea sunt de 180 de milioane de lei. UM Sadu are circa o mie de salariaţi şi ultimele luni au fost critice. Uzina nu mai are comenzi, iar angajaţii nu şi-au mai primit salariile întregi de câteva luni. Directorul UM Sadu a mai spus că ştergerea datoriilor îi va ajuta şi în relaţia cu partenerii străini. „Imaginea va fi mai bună în faţa partenerilor externei, iar acum sunt posibilităţi mai bune de redresare a uzinei şi de păstrare a locurilor de muncă“, a declarat Stoica.

COMPANII

Pe lista companiilor ale căror datorii vor fi anulate au fost incluse Tohan Zărneşti, Carfil Braşov, Metrom Braşov, Uzina Mecanică Cugir, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanică Plopeni, Uzina Mecanică Sadu, Uzina Mecanică Mija, Uzina Automecanică Moreni, Arsenal Reşiţa, Uzina Mecanică Bucureşti, Electromecanica Ploieşti, Uzina de Produse Speciale Dragomireşti, Pirochim Victoria, Fabrica de Pulberi Făgăraş.

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: