Davidoiu, urmărit penal pentru contractele cu Best

Fostul director general al SNLO, Eugen Davidoiu, precum şi trei directori din anturajul său, sunt urmăriţi penal de către procurorii anticorupţie într-un dosar ce vizează faimoasele contracte de cesiune de creanţe încheiate în 2008 cu firma Best Recuperare Creanţe SRL. Doi reprezentanţi ai firmei respective sunt şi ei anchetaţi, fiind consideraţi complici la derularea contractelor ce sunt considerate ca fiind cele mai păguboase pentru societatea minieră. Davidoiu este însă în prezent şef de achiziţii la Senatul României, funcţie în care a fost promovat după ce a încheiat contractele cu Best.

Patru foşti şefi ai Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, în frunte cu fostul director general Eugen Davidoiu, sunt urmăriţi penal de procurorii anticorupţie, într-un dosar ce vizează mai multe contracte de cesionare de creanţe încheiate de aceştia la sfârşitul anului 2008. Ancheta este efectuată de procurori din cadrul Biroului Teritorial Târgu Jiu din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, urmărirea penală fiind dispusă împotriva fostului director general al SNLO, Eugen Davidoiu, a fostei şefe a departamentului juridic, Diana Dumitraşcu, a fostului director financiar contabil Stana Micu Pânişoară, precum şi a fostului şef al biroului financiar-bugete, Constantin Şega.

Cei patru sunt acuzaţi de comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă calificată. Aceştia au încheiat în perioada octombrie –decembrie 2008 mai multe contracte de cesionare de creanţe ale SNLO către firma Best Recuperare Creanţe SRL. Un asociat al firmei amintite, Ioan Daniel Ioaneş, precum şi avocatul Benone Ovidiu Voicu sunt şi ei urmăriţi penal, fiind acuzaţi de complicitate la infracţiunea de care sunt acuzaţi reprezentanţii SNLO. Surse judiciare precizează că în perioada 1-6 octombrie celor şase le-au fost aduse la cunoştinţă învinuirile formulate la adresa lor.

Prejudiciu denunţat de Burlan

În vreme ce pe mai toate cărările reprezentanţi ai fostei puteri de până în 2008, respectiv de la PSD şi PNL, clamează pe toate cărările „furturile din minerit”, niciunul dintre aceştia nu a făcut vreun demers pentru a stopa contractele de care, veţi vedea în continuare, se dezice chiar şi ex-liberalul Dan Ilie Morega. Directorul general actual al SNLO, Daniel Burlan, a fost cel care a depus anul trecut o plângere la DNA, prin care solicita anchetarea modului în care au fost încheiate contractele de cesionare de creanţe, el precizând atunci că Societatea Naţională a Lignitului nu poate să atace în instanţă contractele în valoare de zeci de milioane de euro. Burlan a menţionat, ieri, că de abia anul acesta a reuşit să conteste în instanţă un astfel de contract, cel în baza căruia Best Recuperare Creanţe a încasat de la RAAN Drobeta Turnu Severin suma de 15 milioane de lei, fără ca în conturile SNLO să fie virat vreun leu. Directorul general afirmă că, în prezent, doi dintre foştii şefi ai societăţii, respectiv Stana Micu Pânişoară şi Constantin Şega, mai sunt angajaţi în cadrul SNLO, dar nu pe funcţii decizionale.

Davidoiu, promovat de liberali pe lângă Geoană

Fostul director general Eugen Davidoiu este în prezent şef al biroului Achiziţii Publice din cadrul Senatului României, el plecând din Târgu Jiu la Bucureşti la începutul anului 2009, când a şi fost schimbat din fruntea SNLO. Directorul care se lăuda peste tot cu sprijinul de care beneficia de la masoni şi servicii secrete menţiona la momentul respectiv că toate contractele încheiate de el sunt în avantajul societăţii pe care a condus-o. Fostul preşedinte al PNL Gorj, deputatul Dan Morega, fost membru în AGA de la SNLO până în decembrie 2008, a precizat, că el nu a avut cunoştinţă de contractele încheiate de Davidoiu, în opinia sa derularea acestora neputându-se face fără implicarea unor factori de decizie din acea perioadă de la Bucureşti. „Eram în AGA, dar nu a fost nicio discuţie despre aceste contracte şi, din câte ştiu, nici în Consiliul de Administraţie nu s-a pus problema. Cred că organele statului vor merge mai adânc în cercetări pentru că, din punctul mei de vedere, Davidoiu şi Pânişoară pot fi învinovăţiţi ca şi semnatari ai contractelor, dar ingineria financiară a fost gândită mai sus de nivelul Gorjului, aşa cum s-a întâmplat şi în alte cazuri”, afirmă Morega. Acesta şi-a dat demisia din AGA a SNLO pe data de 16 decembrie 2008, dată în care şi Stana.

Micu Pânişoară a demisionat din funcţia de director financiar contabil.

Acţionariatul BRC s-a schimbat permanent de la înfiinţare şi până când i s-a pierdut urma în Bulgaria. Astfel, Best Recuperare Creanţe a fost înfiinţată în mai 2008, având drept unic acţionar pe Ioan Daniel Ionaş.

Vizualizări: 281

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: