De ce nu pot fi organizate Zilele Comunei ca până acum. Clarificări de la DSP Gorj!

Șeful Direcției de Sănătate Publică Gorj a venit cu clarificări după ce primarul din Drăguțești s-a declarat supărat că nu a fost lăsat să organizeze Zilele Comunei în acest an. Narcis Stoian a explicat că nu a primit nicio solicitare scrisă din partea acestuia și că nici nu ar avea cum să organizeze un astfel de eveniment, pentru că bâlciurile sunt încă interzise în pandemie. Dacă ar fi transformat evenimentul într-unul cultural, atunci ar fi primit avizul de a fi organizat, dar doar cu participarea a cel mult o mie de persoane care să fie ori vaccinate, ori cu un test negativ la Covid.

Ion Popescu, primarul de la Drăguțești, a declarat că a vrut să organizeze Zilele Comunei, dar nu ar fi primit avizul celor de la DSP Gorj. „Este păcat că pierdem tradiția. Nu știu dacă avem voie să facem Zilele Comunei. De la DSP, am primit anumite răspunsuri care m-au neliniștit, dar mă bucur că s-a deschis târgul auto. Domnul director de la DSP spunea că nu putem face Zilele Comunei pentru că nu avem voie, dar avem târgul auto unde putem să mergem toți și nu ne întreabă nimeni nimic”, a spus primarul din Drăguțești.

În replică, directorul DSP Gorj, Narcis Stoian, a transmis că primarul nu a făcut nicio solicitare scrisă în care să solicite acest lucru, ci a fost doar o discuție verbală. În plus, a explicat de ce nu ar putea fi organizat un astfel de eveniment ca într-o perioadă obișnuită: „Discuția pe care am avut-o eu cu primarul a fost verbală. Nu a fost făcută nicio solicitare scrisă. Eu i-am explicat că Zilele Comunei nu le mai poți face ca de obicei, ca bâlciul. Pentru că este interzis prin lege. Dacă sunt gândite altfel, ca spectacole, ca evenimente culturale, toți participanții trebuie să fie vaccinați sau testați, dar domnul primar a spus că nu poate să facă nici așa. A întrebat dacă poate duce o echipă mobilă să vaccineze printre oameni, dar nici așa nu se poate pentru că nu pot fi strânși oamenii acolo”.

Dacă Zilele Comunei s-ar transforma în spectacole, atunci evenimentele culturale fiind permise, s-ar putea desfășura, dar sub norme stricte. Cu cel mult o mie de participanți care să fie verificați la intrare dacă au fost vaccinați ori dacă au un test negativ la Covid ori dacă au trecut prin boală și s-au vindecat. „Sunt permise astfel de evenimente numai cu participarea a cel mult o mie de spectatori cu asigurarea unei suprafețe de doi metri pătrați pentru fiecare persoană, precum și cu purtarea măștii de protecție. Conform legii, participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate, la care au trecut zece zile de la rapel, persoanele care prezintă rezultatul unui test negativ PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore sau persoanele care au trecut prin boală și s-au vindecat”, a mai spus directorul DSP Gorj, Narcis Stoian.

Zilele Comunei au fost transformate, de altfel, în localitatea gorjeană Padeș în manifestări culturale. Vor avea loc în această lună, dar autoritățile vor fi nevoite să respecte regulile impuse în pandemie. La eveniment, nu trebuie să ia parte mai mult de o mie de persoane. Toată lumea trebuie verificată la intrare, de polițiști și jandarmi, dacă au adeverințe de vaccinare ori un test negativ pentru Covid.

Vizualizări: 4,913

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: