De ce se pune oţet în apa în care fierb cartofii!

Un truc folosit în bucătărie presupune adăugarea unei cantități de oțet în apa în care fierb cartofii. Gustul ingredientului suplimentar nu va putea fi depistat de nimeni, dar efectul pe care îl va avea acesta va fi observat de toți cei care vor încerca preparatul final.

Un piure de cartofi fin și fierbinte lângă o friptură abia scoasă din cuptor sau de pe grătar poate încânta pe oricine, mai ales în sezonul rece, când toată lumea preferă mâncarea gătită. O porție de cartofi pai ce sunt slăbiciunea multor persoane, pot fi pregătiți fie în ulei, fie la cuptor, cu ajutorul oțetului.

În ambele feluri de a pregăti cartofi, adăugarea oțetului nu va schimba gustul, dar va avea un efect extraordinar asupra texturii acestora. Ingredientul suplimentar, pe care nu mulți oameni știu să-l folosească în acest fel, frăgezește cartofii. Cei pai, chiar și făcuți la cuptor, pot deveni fragezi la interior și crocanți la exterior.

Pentru a ieși perfecți, ca la restaurante, cartofii prăjiți în ulei trebuie să fie mai întâi fierți în apă cu câteva linguri de oțet alb și sare. Apoi, aceștia se scurg și se feliază. Se pune o tigaie cu mult ulei la încins și se prăjesc cartofii până când devin aurii.

Oțetul alb din timpul fierberii face cartofii să devină fragezi, iar sarea îi ajută să elimine excesul de amidon și să nu se lipească unii de alții în tigaie. În final, se pun pe prosoape de hârtie, astfel încât acestea să absoarbă excesul de ulei. Chiar dacă durează mai mult pregătirea cartofilor pai în acest fel, diferența este vizibilă. Pentru cei care adoră cartofii pai, dar se feresc de excesul de ulei, există varianta pregătirii lor la cuptor. Mai întâi, se curăță cartofii și se taie bețișoare, după care se pun într-un castron mare și se stropesc bine cu oțet alb.

Se acoperă bine cartofii cu apă rece și se lasă așa pentru aproximativ 10 minute. Ulterior, se strecoară de apă, se șterg cu un prosop curat sau cu prosoape de bucătărie, astfel încât să se îndepărteze excesul de apă. Se pun într-un castron și se presară amidon de porumb peste ei, amestecând bine.

În final, se acoperă o tavă de cuptor cu foaie de copt, se așază cartofii astfel încât să nu se suprapună, după care se toarnă puțin ulei de măsline peste ei. Se gătesc timp de 25 de minute la 200 de grade Celsius. Vor ieși moi la interior și crocanți la exterior. 

Galerie foto


Vizualizări: 4,910

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: