De Crăciun, gorjenii vor sacrifica porci din Ardeal

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj a anunţat că primele estimări arată că anul acesta vor fi sacrificaţi de Crăciun circa 70.000 de porci, mai puţini decât anul trecut. Mai mult, directorul Ion Iliuţă spune că în târgurile din Gorj vom vedea porci din Banat.

În momentul de faţă, preţurile variază între 8-10 lei/kilogramul de carne în viu. Cele mai căutate sunt târgurile de la Tânţăreni, Peşteana, Târgu Logreşti, Bolboşi şi Târgu Jiu. Dintre acestea, decât două sunt autorizate din sanitar-veterinar, însă conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare a decis să nu închidă spaţiile neautorizate pentru a avea un control asupra animalelor. „La nivelul judeţului Gorj avem două târguri de animale autorizate. Este vorba despre târgul de animale de la Târgu Logreşti şi cel de la Târgu Jiu. Cele mai mari târguri sunt însă la Peşteana şi Ţânţăreni. La Ţânţăreni vin crescători de animale din trei judeţe: Mehedinţi, Gorj şi în special din Dolj unde furajele sunt mult mai ieftine. Am decis să nu închidem târgurile neautorizate pentru a avea un control mai mare asupra animalelor, iar oamenii să nu fie nevoiţi să-şi vândă animale pe marginea drumurilor”, a declarat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar- Veterinare Gorj.

PORCI DE ARDEAL

Direcţia Sanitar-Veterinare Gorj estimează că anul acesta gorjenii vor sacrifica aproximativ 70.000 de porci. Anul trecut au fost sacrificaţi în jur de 100.000 de porci. „Cred că reducerea numărului de animale este cauzată de gradul de îmbătrânire a populaţiei din mediul rural. Ne aşteptăm ca în târgurile din Gorj să fie aduşi porci din părţile Ardealului, din Banat”, a declarat Ion Iliuţă.   

AMENZI

Amenzile pentru cei care vând animale fără documentele necesare, respectiv paşaport, certificat sanitar sau formularul de mişcare este între 600 şi 1.200 de lei. Pentru comercializarea porcilor este necesar formularul de mişcare al animalului şi un certificat sanitar.

40 - Examenul cărnii de porc se va face în peste 40 de circumscripţii sanitar-veterinare.    

Vizualizări: 170

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: