„De la mapă, la sapă”. Ingineri din CEO, trimiși în producție!

Inginerii din Complexul Energetic Oltenia se pregătesc să treacă în producție. E scenariul care se va aplica odată ce se golesc carierele și odată ce mulți specialiști se pensionează de teamă că se va schimba Legea Pensiilor și nu va mai fi prinsă reducerea vârstei de pensionare. 

Așa că este foarte probabil ca mulți dintre salariații din TESA să treacă în producție, în cariere, acolo unde va fi deficit de personal. O confirmă și liderul Federației Naționale Mine Energie. Dumitru Pîrvulescu a explicat că dacă vor pleca trei mii de oameni din producție, cu siguranță, nu vor mai rămâne 600 în birouri.

Pîrvulescu a și dat câteva exemple de cariere unde inginerii au peste 50 de ani și vor ieși la pensie în baza Legii 197, iar deficitul de specialiști se va adânci. Va putea fi acoperit doar dacă sunt „retrogradați” inginerii din rândul TESA.

„Cel puțin partea inginerească, eu sunt convins că parte din cei de la TESA de execuție vor trece în producție pentru că nu avem cu cine să lucrăm. Partea minieră nu e așa mare problemă la salariați, s-au făcut etapizat. Nu s-a pierdut grupa de muncă și au fost legi în cascadă. De la 57 au ieșit la 55, de la 55 la 52 jumate și acum la 52. Diferența mare de vârstă e în energie. S-a trecut la 57 ani jumate. Acum se trece la 52. Acolo e șocul foarte mare. La partea minieră, e la partea de conducere. Sunt carierele mai vechi unde s-au mai înlocuit. A fost generația de ingineri venită la începutul anilor 80. La Roșia, locul lor a fost ocupat de ingineri mai tineri. La Peșteana, Lupoaia, au ingineri peste 50 de ani. Să nu credeți că dacă pleacă 3.000 de oameni din producție, numărul de TESA executiv va rămâne tot 600”, a declarat Dumitru Pîrvulescu, într-o emisiune la Radio Infinit.

Vizualizări: 7,665

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: