De Sf. Gheorghe, sărbătoare mare la Teleşti

Locuitorii comunei Teleşti şi nu numai se vor bucura mâine de una dintre cele mai frumoase sărbători din această perioadă. Sărbătoarea „Sf. Gheorghe” va fi mâine găzduită de comuna Teleşti, unde vor avea loc o serie de manifestări culturale şi religioase. Nu vor lipsi muzica şi voia bună adusă de artiştii Ansamblului „Maria Lătăreţu”.

Românii sărbătoresc mâine „Sf. Gheorghe”, ocazie cu care reprezentanţii Şcolii Populare de Artă Gorj au organizat o serie de manifestări culturale la care sunt aşteptaţi oameni din toate părţile judeţului. Sărbătoarea va debuta cu o slujbă de sfinţire a viilor din deal, slujbă ce va fi oficiată de preotul paroh al comunei Teleşti, Vasile Buzuloiu. „Slujba de sfinţire a viilor se va face numai dacă vremea ne va permite să urcăm în deal, dar din câte am auzit sunt sigur că vom putea pentru că timpul va fi de partea noastră. Preotul parohiei Teleştii de Sus, Vasile Buzuloiu, va fi cel care va oficia slujba de sfinţire”, a declarat Viorel Gârbaciu, organizatorul acestei sărbători. De altfel, tot mâine va fi şi lansarea numărului 12 al publicaţiei anuale „Tradiţii teleştene”.

Toţi cei prezenţi la sărbătoare vor avea ocazia să cânte şi să joace pe muzica renumiţilor artişti ai Ansamblului „Maria Lătăreţu” şi a Tarafului Tradiţional „Rapsozii Gorjului”. „Toţi cei care poartă numele de Gheorghe, dar şi ceilalţi participanţi la sărbătoare vor putea urmări un spectacol folcloric oferit de Ansamblul Şcolii Populare de Artă „Maria Lătăreţu”, dar şi de Taraful Tradiţional „Rapsozii Gorjului”. Vor fi hore populare, discursuri ale oficialităţilor prezente la sărbătoare şi alte momente frumoase”, a precizat Viorel Gârbaciu.

În cazul în care timpul nu va fi de partea petrecăreţilor, toate festivităţile se vor muta de pe dealul comunei Teleşti la Şcoala Primară din Teleştii de Sus. Cel mai important organizator al manifestărilor rămâne Viorel Gârbaciu, care este foarte strâns legat de Teleşti, localitatea de baştină a marelui om de cultură.

Sărbătoarea „Sf. Gheorghe” este de altfel respectată cu sfinţenie de gorjeni, mai ales de cei din zona rurală. Există foarte multe tradiţii şi obiceiuri legate de această sărbătoare însă printre cele mai cunoscute la noi este aceea ca în această zi fiecare om să meargă la un cântar pentru a se cântări şi asta pentru a fi feriţi de rele şi pentru a fi sprinteni tot anul. De asemenea, oamenii de la ţară obişnuiesc să-şi împodobească stâlpii de la poarta casei cu ramuri de salcie pentru a fi feriţi de boli şi pagubă.

Vizualizări: 95

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: