Problemele penale se ţin lanţ de senatorul de Gorj Mihnea Costoiu

Deschiderea anchetei penale în dosarul Microsoft de către procurorii DNA pare să fi stricat relațiile de amiciție existente între fostul ministru al educației, Ecaterina Andronescu, și actualul ministru al cercetării, senatorul de Gorj Mihnea Costoiu. Pusă sub acuzații și cercetată pentru luare de mită și trafic de influență, Andronescu a participat duminică seara la o emisiune în direct la B1 TV, unde realizatoarea emisiunii, Sorina Matei, a pus în discuție și modul în care Ministerul Educației a pus în urmă cu ani de zile la dispoziția fostului tenisman Dinu Pescariu o bază a sa din capitală, din afacerea respectivă ministerul necâștigând mai nimic, iar sportivul devenind milionar.

Discuțiile au pornit de la faptul că un act adițional semnat în 2009 îi prelungea lui Pescariu dreptul de a administra fosta bază „Cutezătorii” pentru următorii 25 de ani, singura sa obligație față de Ministerul Educației fiind aceea de a „informa” proprietarul despre eventuale modificări ale spațiilor existente în incinta bazei. Locația respectivă i-a fost oferită sportivului în 2004, pe final de mandat în guvernarea Năstase, pentru o perioadă de 10 ani, teoretic aici acesta urmând să amenajeze terenuri de sport pentru copii. În realitate, au fost ridicate cluburi, baruri, un centru SPA, la care oficiali din minister aveau abonamente gratuite, așa ajungându-se ca în 2009 contractul să fie prelungit cu încă 25 de ani.

Costoiu a semnat în numele ministrului Andronescu

Actul în baza căruia Pescariu a primit baza ”Cutezătorii” pentru încă 25 de ani are numele lui Ecaterina Andronescu pe el, aceasta fiind atunci ministru al educației în guvernarea PDL –PSD. Andronescu nu își recunoaște însă semnătura și spune că documentul este o făcătură cu care ea nu are nicio legătură. Într-un moment tensionat al discuției din studioul tv, fostul ministru a dat de înțeles că în locul său ar fi semnat pe hârtia respectivă un secretar de stat de la acea vreme, nimeni altcineva decât Mihnea Costoiu, pe care, în primăvară, Andronescu l-a susținut pentru un post de senator de Gorj.

Mai mult, Adronescu s-a declarat indignată de astfel de practici, ea jurându-se că nu a primit niciodată nimic de la nimeni pentru a semna sau ștampila vreun contract al ministerului, apărându-se la fel și în dosarul Microsoft. De altfel, în dosarul Microsoft apare și numele lui Costoiu, senatorul de Gorj având de dat răspunsuri în fața anchetatorilor în calitatea sa de fost secretar de stat în ministerul ai cărui șefi sunt acuzați de DNA că timp de zece ani au luat șpăgi de zeci de milioane de euro pentru licențele programelor folosite de calculatoarele școlilor din România.

Ce spune martorul protejat

Un martor al DNA a legat destinația șpăgilor respective de numele fostului premier Adrian Năstase, dar și de al actualului premier Victor Ponta, deputatul de Târgu Jiu fiind și el un susținător al lui Costoiu în ultima campanie electorală, așa cum, la rândul său, senatorul îl susține și el pe șefului Guvernului să devină președintele României, Ponta negând orice implicare în afacerea respectivă.

„Acest megacontract, în jur de 200 milioane dolari, a fost iniţiat, negociat şi controlat de Claudiu Florică în perioada 2001 – 2002, când a avut în acest sens întâlniri directe cu Ecaterina Andronescu, Mihnea Costoiu şi alţi angajaţi ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării, factori de decizie privitori la acest proiect. Contractul a fost atribuit prin negociere cu sursă unică, deşi nu exista nici un fel de impediment din punct de vedere tehnic pentru o licitaţie deschisă, respectiva decizie fiind luată de Guvern într-o şedinţă închisă şi nepublică. Contractul încheiat de Siveco cu Ministerul Educaţiei a fost conceput ca un contract cadru a cărui derulare urma să aibă loc în mai multe etape, pe măsură ce Ministerul Educaţiei obţinea bugetul necesar achiziţiei. Contractul a fost conceput ca un contract ce depăşea necesităţile pentru a permite noi achiziţii ulterioare prin acte adiţionale, fără o procedură de licitaţie”, spunea martorul pe care DNA își bazează ancheta în cazul Microsoft.

Vizualizări: 245

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: