Declarat incompatibil pentru afaceri de 6 lei pe zi cu primăria

Viceprimarul din Târgu Cărbuneşti, Iuliu Călina, a fost şocat ieri să afle că a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI). Asta pentru că acum trei ani, pe când era doar consilier local, firma soţiei sale a încheiat, prin licitaţie, un contract cu primăria pentru a livra zece pâini pe zi la creşa din localitate. „Noi am făcut două licitaţii la care nu a venit nimeni. Am rugat-o pe doamna Călina, pentru că aveau brutăria la o sută de metri de creşă”, a explicat primarul Mazilu. „Am vrut să le dăm gratuit, dar până la urmă am acordat cel mai mic preţ, 10 pâini cu şase lei”, a spus Iuliu Călina.

Agenţia Naţională pentru Integritate are obiceiul de a face nişte comunicate de presă în care lasă senzaţia că a descoperit frauda secolului. Aşa s-a întâmplat şi cu viceprimarul din Târgu Cărbuneşti, Iuliu Călina. Aflăm din comunicat că Iuliu Călina a încălcat „regimului juridic al incompatibilităților” întrucât, în perioada exercitării mandatului de consilier local, „Primăria Orașului Târgu Cărbunești a încheiat cu S.C. MĂCEȘU S.R.L. (societate în cadrul căreia soția sa deține calitatea de asociat și funcția de administrator) un contract de furnizare produse”. ANI a constatat încălcarea dispoziţiilor art. 90, alin. (1) și (2) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

Călina: Chiar am vrut să dau pâine gratuit

Marea afacere constă în faptul că, în 20 aprilie 2010, primăria din Târgu Cărbuneşti a încheiat cu brutăria familiei Călina un contract pentru furnizarea timp de un an a zece pâini pe zi, pentru creşă. Astfel, se consideră că firma soţiei consilierului Călina ar fi putut fi favorizată pentru câştigarea contractului de furnizare a produsului de panificaţie, dat fiind faptul că licitaţia a fost organizată de primărie, de care aparţine creşa. În prezent viceprimar, Călina spune că n-a ştiut că nu este permisă participarea firmei soţiei sale la licitaţie, mai ales că era vorba de sume mici. „Când s-a încheiat contractul de 1300 lei, acum trei ani, eram consilier, deci nimeni nu a zis că e incompatibil, că putea să nu încheie contractul. S-a înscris la licitaţie ca orice cetăţean. Noi am vrut de fapt să le dăm şi gratuit pâinea la copiii de la creşă, dar până la urmă am acordat cel mai mic preţ, 6 lei pe zi pentru 10 pâini. O să fac contestaţie şi voi aduce lămuriri suplimentare. Deocamdată cei de la ANI nu mi-au trimis nimic oficial”, a declarat Iuliu Călina, viceprimarul din Târgu-Cărbuneşti.

Primarul Mazilu: Un nimeni a făcut reclamaţii

Primarul din Târgu-Cărbuneşti, Mihai Mazilu, spune că primăria a încheiat contractul cu societatea deţinută de Ana Călina în contextul în care nu au mai participat alte societăţi la licitaţie, iar preţul din ofertă a fost unul convenabil. Mai mult, edilul lasă de înţeles că cel care a sesizat ANI despre această incompatibilitate ar fi fost Ion Fugaru, fostul viceprimar. „În anul 2010, pentru pâinea de la creşa din Cărbuneşti s-au ţinut două licitaţii consecutive, era vorba de 10 pâini pe zi. Nu s-a prezentat nimeni la aceste licitaţii. Am făcut un contract, de la 1 leu mi-a dat pâinea cu 60 de bani. Având în vedere că suma cerută este mică şi distanţa de la brutărie la creşă este de 100 de metri am încheiat contractul, iar suma a fost decontată. S-a ajuns în situaţia acesta în urma unei reclamaţii dată de un binevoitor, care a făcut peste 60 de reclamaţii la primărie, un nimeni”, a comentat primarul din Târgu Cărbuneşti, Mihai Mazilu.

Ion Fugaru: O să urmeze şi alte surprize  

Fostul viceprimar din Târgu Cărbuneşti, Ion Fugaru, recunoaşte că el a făcut o sesizare la ANI în ceea ce priveşte contractul încheiat de primărie cu societatea deţinută de soţia actualului viceprimar. „Bineînţeles că am o implicare cu ancheta ANI, eu nu sunt omul care să facă o sesizare în numele unui grup. Sesizarea am făcut-o în vară. Nu reclam de prost şi nu permit nimănui să mă facă prost având în vedere că am lucrat 20 de ani într-o instituţie cu legile pe masă. Le-am spus, bă, încălcaţi legea! Şi-aţi încălcat-o! Cunosc foarte bine legile şi am încredere în instituţiile statului şi o să mai urmeze şi alte surprize”, a spus Ion Fugaru.

PEDEAPSĂ

“Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani (…). Persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a incompatibilităţii, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanţa de contencios administrativ”, se arată în comunicatul ANI cu privire la starea de incompatibilitate în cazul viceprimarului din Târgu Cărbuneşti, Iuliu Călina.

Vizualizări: 247

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: